Una paella popular organitzada aquest diumenge dia 18 per un seguit de comerciants de Rocafonda ha encès la polèmica al barri. El motiu: que la paella porta porc, un aliment prohibit per a la comunitat musulmana, molt nombrosa a la zona. Els promotors de l'arrossada, que s'ha celebrat aquest migdia a la plaça de Rocafonda amb més de 200 tiquets venuts, van demanar a l’Associació de Veïns que els tramités els permisos necessaris perquè l’Ajuntament els permetés organitzar-ho a la via pública. L’entitat els va demanar que, a canvi de posar el seu segell a l’acte, l’arròs es cuinés sense porc ni alcohol, de cara a que fos el més inclusiu i participat possible. Els comerciants s’hi han negat i, a més de reafirmar-se en cuinar l’arrossada amb costelles de porc entre els seus ingredients, han fet públiques les condicions de l’entitat veïnal per criticar-les amb duresa.
L'Associació de Veïns va demanar als promotors que, a canvi de gestionar els permisos de l'acte, a l'arròs no hi hagués cap mena de beguda alcohòlica ni porc
El diari La Vanguardia va avançar ahir dissabte la polèmica veïnal, que ha generat durant tot el cap de setmana un gran rebombori al barri i a les xarxes socials, a més de molta atenció mediàtica. Els promotors de l’arrossada, mitja dotzena de comerços rocafondins, van demanar permís al consistori i aquest els va informar que per ocupar la via pública calia que ho tramités una associació present al registre d’entitats de la ciutat. Va ser llavors quan van acudir a l’Associació de Veïns de Rocafonda, l’Esperança i Ciutat Jardí. L’entitat els va respondre per escrit que abans de tramitar els permisos i per tant involucrar-se com a associació en l'organització de l'acte, volien assegurar-se que “en aquesta arrossada no hi haurà comportaments que puguin afectar a la convivència del barri”.
S'han venut més de 200 tiquets per l'acte d'aquest diumenge al barri de Rocafonda
Per evitar aquests “comportaments”, l’AV va demanar que els promotors signessin la carta on es comprometien a tres punts. En primer lloc, que “l’arròs no portés cap mena de beguda alcohòlica ni tampoc porc ni derivats”. Afirmen que “al barri cada cop hi ha més persones amb diversitat de dietes alimentàries” i que d’aquesta manera seria una paella “oberta a tothom”. L’associació també els va demanar que dos membres de la mateixa entressin a formar part de la comissió de l’arrossada “per tal que no hi hagi cap mena de conflicte entre la preparació de l’acte i la normativa de l’Ajuntament”. Per últim, es va reclamar que si la paella popular generava beneficis, aquests es destinessin a “finançar actes públics per al barri” i no “a cap entitat de caire religiós”.
"L'associació de veïns és més papista que el papa, fan actes tan inclusius que acaben sent excloents", diuen els promotors
Els comerciants no van respondre a l’escrit i van decidir seguir endavant amb les seves intencions. Finalment han aconseguit els permisos gràcies a la mediació d’Horts urbans Bon Recés, una associació del barri presidida per l'exregidor socialista Fermí Manchado. “A l’associació de veïns no li va agradar que anéssim per lliure i s’han picat”, resol un dels promotors, Alfons Palacios, de la Ferreteria Rocafonda. Palacios acusa l’entitat veïnal de “ser més papista que el papa” en el seu foment de la convivència amb la comunitat musulmana. “Fan actes tan inclusius que acaben sent excloents”, assegura. Segons Palacios, la gent de Rocafonda “està tipa d’ells”, en especial des que l’estiu passat no hi va haver la tradicional festa popular al barri, després que l’entitat obriís una convocatòria per sumar gent a l’organització de l’esdeveniment i la resposta fos molt baixa. La paella d’aquest diumenge, diuen els promotors, és un acte popular que vol omplir aquest buit “Nosaltres no enganyem a ningú, la paella porta costelles de porc perquè els que la cuinen sempre l’han fet així, i punt”, afirma el comerciant. Entre els promotors de l'arrossada hi ha Elena Díez, expresidenta de l'associació de veïns i enfrontada amb la junta actual. A l'acte d'aquest diumenge, d'altra banda, hi han assistit diversos membres del Partit Popular de Mataró i també la regidora de PxC, Mònica Lora.
La resposta de l'associació de veïns
Des de l’Associació de Veïns asseguren que donen suport a iniciatives veïnals com la d’aquests comerciants amb l’arrossada popular. “No la desautoritzem pas, ens sembla molt bé que la duguin a terme”, constata Maria Majó, una de les seves integrants. L’associació, però, volia aportar-hi el seu “tarannà” si, en demanar els permisos, se n’acabava “fent responsable”, com diu Majó. “Si se’ns reclama que donem la cara per l’arrossada, volem que la cita sigui el més oberta i inclusiva possible, seguint la nostra línia de treball al barri”, afegeix.
"Ens semblen molt bé les iniciatives veïnals, però si demanen que ens hi involucrem volem que sigui un acte obert i inclusiu"
Des de l’entitat veïnal s’assegura que “no es desautoritza ni desprestigia” l’acte, i que si els seus promotors no haguessin contactat amb ells per ajudar-los a tirar-lo endavant, en cap moment hi haurien posat condicions ni l’haurien censurat. Majó destaca que l’associació té “una línia molt marcada:aconseguir que aquest barri sigui de tothom, treballant la interculturalitat, la convivència i el respecte mutu”. Per això, quan se’ls va demanar que s’involucressin en l’arrossada popular, ho van veure “com una oportunitat per aconseguir que molta gent del barri, d’orígens culturals tan diferents, hi pogués prendre part”.