Esport, turisme i innovació. Aquestes són les tres branques de l’anomenada Economia Blava per les quals ha decidit apostar fermament el Port de Mataró com a estratègia aquest 2022. Convertit en un punt de trobada ciutadà gràcies a les reformes urbanístiques i comercials dels darrers anys, la infraestructura vol fer en els propers anys un pas més i esdevenir un agent econòmic i social important al territori, amb el mar com a gran fil conductor.
En l’àmbit esportiu, el Port compta, per exemple amb una potent Escola de Vela, que té un pla de creixement important en àmbits com l’educació, la formació o la vela inclusiva. En total realitzen més de 15.000 sortides que acosten l’esport i el mar a la població. També s’hi troba el Club de Vela, que agrupa, navegants i aficionats, i el club de Rem, que ja ha arribat als 200 socis. El Port de Mataró acull diversos operadors i comerços dedicats a diferents pràctiques esportives, i pròximament s’hi instal·larà un club de pàdel. Cal no oblidar el Port com a zona d’esport i de passeig, amb el dic d’abric com a punt de trobada de caminants i corredors (més de 1.000 persones al dia). Actualment, s’estan realitzant les obres per a enllaçar el passeig superior amb l’inferior.
Pel que fa al turisme, cal destacar l’oferta d’empreses de xàrter de lloguer d’embarcacions, multipropietat i activitats com a sortides per a gaudir de la lluna plena o de maridatges; o els paquets d’activitats nàutiques: batejos de submarinisme, passeig en pàdel surf, caiac, la velocitat de les motos d’aigua, esquí nàutic, esports de lliscament com a surf, windsurf, kitesurf, jocs d’aigua com la banana... I en l’àmbit de la innovació i l’educació, s’ha d’assenyalar la col·laboració del Port amb la Càtedra d’Economia Circular i de la Sostenibilitat del Tecnocampus per impulsar un nou model econòmic i social, basat en un model de producció i consum; i amb l’Institut Miquel Biada i posa a la seva disposició un nou espai de formació per a les pràctiques dels alumnes del cicle de Manteniment d’embarcacions d’esbarjo.
El Port ha incrementat visitants aquest 2022, amb xifres com els 40.000 vehicles de rotació i 10.000 d’abonats el mes de juliol. L’organisme compta actualment amb uns 400 treballadors en les més de 40 empreses instal·lades, i amb una facturació estimada total agregada d’uns 9 milions d’euros.
Els principals reptes
- Continuar impulsant la “Connexió amb el mar” apostant per la nàutica a tots els nivells: des de la formació, l’esport i la millora dels serveis a les embarcacions
- Diversificar l’oferta de productes nàutics: lloguer d’embarcacions i paddel surf , sortides amb moto, banana, ski aquàtic i flyboard
- Fer del port un espai atractiu de lleure amb la millora dels espais de passeig, connectant la part superior amb la inferior
- Trencar l’estacionalitat de la demanda potenciant activitats fora de temporada, afavorint l’aparcament amb 2h de parking gratuït i organitzant diferents esdeveniments.
“Estem fent un gran esforç per tal que més gent s’apropi al mar”
Entrevista amb Margarita Díez, gerent del Consorci del Port de Mataró, per fer balanç de l’any que deixem enrere
Fins a quin punt el Port de Mataró ha esdevingut un lloc de trobada ciutadà?
Cada cop més el Port afavoreix les trobades i activitats organitzades gràcies a les millores en seguretat i facilitat d’aparcament. Especialment, quan fa bon temps molts ciutadans venen tan sols pel plaer de passejar i veure el mar, per fer l’aperitiu o dinar o per fer esport. D’altra banda, el Consorci afavoreix l’organització de Festivals Musicals, mercats artesanals, jocs o trobades.
Esteu satisfets amb la nova oferta comercial, de restauració i d’oci que s’hi ha establert?
L’oferta comercial del port és variada i basada principalment en restauració, nàutica i esports. Es van adjudicar tots els locals, tot i que un operador ha renunciat a 3 locals. El sector de la restauració ha patit especialment la crisi de la pandèmia i, després, el efectes de la guerra amb l’encariment de productes i energia. A més, els nous locals van haver de fer obres importants. L’oferta ha millorat si ho mirem en comparació abans de la pandèmia, però encara hi ha locals que han d’obrir les portes i ampliar els horaris de servei. Estem contents però esperem millorar.
Quines accions heu realitzat per adaptar-vos al canvi climàtic?
El Port fa una aposta per una millora contÍnua i està certificat amb la ISO 9001 de qualitat la ISO14001 i EMAS de mediambient, bandera blava i el segell de turisme sostenible BIOSPHERE. S’han fet inversions com instal·lar plaques solars al sostre de diferents mòduls, quatre nous punts de recàrrega elèctrica de vehicles o canvis d’enllumenat a LED, entre d’altres. S’ha fet una gran tasca comunicativa informant del valor de la flora i fauna marina, especialment de la Posidònia i “Dofins del Maresme”, recomanant bones pràctiques ambientals; s’han implantat criteris ambientals en els concursos de licitació de serveis i d’adjudicació d’amarres i locals; s’ha reforçat la recollida de residus surants i neteja.
Què es pot fer per acostar més les activitats nàutiques a la ciutadania?
De la mà dels operadors estem fent un gran esforç per tal que més gent s’apropi al mar amb una oferta variada de productes i fent les activitats més visibles. A través de les entitats esportives estem arribant a més joves mitjançant col·laboracions amb escoles, Tecnocampus i Centres de Formació. Aquests joves seran els navegants d’avui i demà. El fet de connectar el passeig superior i inferior també acostarà a la gent que passegi al davant de les embarcacions i activitats nàutiques i esperem que “connectin” amb el mar gràcies a la “vitamina blava” que ens anima a tots.