Aquest estiu de 2024 ha estat històric per al Port de Mataró, que ha assolit xifres rècord tant en afluència de visitants com en activitats i esdeveniments. El balanç és excel·lent, amb dades que mostren un augment del 20% en comparació amb l’any passat. Durant els mesos de juliol i agost, el port ha acollit més de 110.000 vehicles, segons les dades recollides del seu pàrquing: més de 60.000 vehicles al juliol i més de 50.000 a l'agost. A més, des de la inauguració del nou accés per a vianants, més de 300.000 persones han passejat pel braç del port, consolidant-lo com un punt d’atracció fonamental per a la ciutat.
Activitats d'èxit i projecció social
El Port de Mataró ha ofert un ampli ventall d’activitats durant la temporada estival. L'Escola de Vela ha tingut una gran acollida, amb més de 160 alumnes inscrits als seus casals d'estiu i més de 1.000 sortides en les jornades de multiactivitats nàutiques. També ha destacat el programa de vela adaptada, que al setembre oferirà sessions especials per a més de 550 alumnes amb discapacitat, consolidant l'aposta del port per fer accessible el mar a tota la ciutadania.
En l'àmbit turístic, les activitats de motos d’aigua han batut rècords amb més de 35.000 persones participant-hi, un èxit atribuït a l'arribada de molts turistes estrangers, especialment francesos. L’oferta d’activitats al port s’ha ampliat amb altres iniciatives com el lloguer d’embarcacions de pesca esportiva i serveis com Freedom Boat, que ha atret clients internacionals interessats en el lloguer compartit d’embarcacions.
Projectes estratègics i reptes de futur
El Port de Mataró no només se centra en l’afluència de visitants, sinó que també treballa en diversos projectes de futur amb un clar enfocament estratègic. Un dels objectius més destacats és la potenciació de l’economia blava a través de la creació d’una base nàutica a la platja de Pekín. Aquest projecte inclou la promoció de la tecnificació esportiva, la innovació tècnica i la creació d’una aula del mar, en col·laboració amb institucions locals i regionals.
Un altre projecte rellevant és la futura estació de Rodalies al costat del port, que, segons les previsions, augmentarà significativament l’accessibilitat i potenciarà el turisme. Els primers sondeigs geotècnics ja s’han dut a terme aquest estiu, i s’espera que aquesta infraestructura esdevingui un punt clau en el desenvolupament turístic del port i de la ciutat de Mataró.
Sostenibilitat i compromís mediambiental
El Port de Mataró també ha demostrat un fort compromís amb el medi ambient. Ha estat certificat amb el segell Biosphere de turisme sostenible i ha implementat iniciatives com la instal·lació de biotops per a la protecció de la biodiversitat marina. A més, es col·labora amb la Universitat de Barcelona en projectes de marcatge de peixos, que permeten estudiar els hàbits de la fauna marina del port.
També cal destacar la col·laboració amb el projecte "Rema contra el càncer", que, mitjançant el Dragon Boat, ofereix un espai esportiu i social per a persones en procés de recuperació de càncer de mama.
Un estiu de cultura i oci
El Port de Mataró ha tancat la temporada amb la tercera edició del festival de música Posidonia, un esdeveniment que ha barrejat cultura i art, amb concerts i exhibicions d’oficis tradicionals com el bufat de vidre. Aquest festival no només ha tingut un gran èxit de públic, sinó que ha aconseguit integrar altres espais de la ciutat, reforçant el port com a centre neuràlgic de la vida social i cultural de Mataró.
Amb aquests èxits i nous reptes en l’horitzó, el Port de Mataró es consolida com un punt clau per al turisme, l’esport i la sostenibilitat, alhora que treballa per ser un referent en l’economia blava i el desenvolupament nàutic de la regió.