Les novetats del procés de preinscripció escolar a Mataró d’enguany també arriben de la mà de les comunitats educatives. Un grup de famílies està promovent la preinscripció en bloc a una escola en concret de la ciutat, Germanes Bertomeu, al barri de Rocafonda. L’objectiu d’aquesta iniciativa és revertir l’elevada taxa d’alumnat d’origen estranger que té el centre, força superior a la majoria d’escoles del municipi, cosa que la fa caure en perill de ‘guetització’.
Es tracta de mares i pares autòctons, alguns dels quals ja tenen fills i filles a l’escola, com és el cas de la Carolina Huelva. “La vam escollir perquè ens agrada, la tenim propera i té un projecte educatiu que ens interessa”, explica. L’elevada presència d’alumnes immigrats no va ser cap impediment, al contrari. “Nosaltres ho veiem com un valor a regalar per als nostres infants, per aprendre a comprendre i conviure amb les diferents cultures de la nostra ciutat”, resol Huelva.
“Nosaltres veiem la presència d'alumnat estranger com un valor a regalar als nostres infants, per aprendre a conviure amb les diferents cultures de la nostra ciutat”
No totes les famílies mataronines, però, ho veuen així, ja que la majoria rebutgen escollir com a primera opció les escoles que concentren tants alumnes d’origen estranger. “Segueix sent un tema tabú per a moltes”, lamenta Huelva, que assegura que no es tracta d’un problema de diversitat d’orígens culturals, sinó socioeconòmic: les famílies immigrades solen patir més pobresa i més risc d’exclusió social.
La iniciativa d’aquestes famílies, prop d’una quinzena, és donar un tomb a aquesta segregació, potenciant que les aules de Germanes Bertomeu estiguin “més barrejades” i amb una diversitat d’orígens “més dinamitzada”, en paraules dels seus promotors. Per fer-ho, estan intentant convèncer a través de diferents mitjans (xarxes socials, grups de whatsapp) a tantes famílies com sigui possible que escullin Germanes Bertomeu com a primera opció a la preinscripció. S’inspiren en projectes similars realitzats amb èxit a altres escoles del país, com ara Cal Maiol, a Barcelona.
“Que ens escullin com a primera o segona aposta és quelcom molt important després de tants anys patint la invisibilització de l’escola
Huelva reconeix que no està sent fàcil, però la tasca de formigueta ja està tenint els seus efectes. “Que ens escullin com a primera o segona aposta és quelcom molt important després de tants anys patint la invisibilització de l’escola”, assumeix. Un fenomen que consideren del tot injust davant del munt d’iniciatives que el centre duu a terme, com ara el projecte d’orquestra escolar ‘4 cordes’.
Contra una ciutat segregada
La lluita d’aquest grup de mares i pares va més enllà, i es proposa debatre i revertir la segregació escolar que es viu a Mataró, quelcom que ja estan debatent amb Serveis Territorials i amb el mateix alcalde, David Bote. “Som una ciutat massa polaritzada, amb escoles gueto de famílies immigrades i de classe social baixa, però també de riques”, assegura, per lamentar tot seguit: “Com podem aspirar a la cohesió social si ja estem separant els nanos des de ben petits?”.