La Fundació el Maresme pro persones amb discapacitat intel·lectual, amb seu a Mataró, ha estat premiada per les seves bones pràctiques i el seu nou model organitzatiu democràtic. Els Premis La Confederació 2020 han reconegut l'entitat, amb més de 50 anys d'història al territori promovent la inclusió social i la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual de la comarca del Maresme i de les seves famílies. Són també els organitzadors de les DisSantes, un dels actes més populars de la Festa Major de Mataró.
Els Premis La Confederació, que van celebrar la seva 4a edició el passat dia 24, tenen com a objectiu donar visibilitat i destacar el valor d’aportació del Tercer Sector Social com a sector generador d’activitat econòmica a través de models de gestió que aprofundeixen en la qualitat democràtica i en la transformació social, amb alt impacte en la comunitat i en el territori; i promoure la rèplica de pràctiques i experiències a altres organitzacions del sector.
Enguany, 43 candidatures aspiraven als Premis La Confederació 2020. En Governança Democràtica, “Espais i metodologies innovadores”, s’ha guardonat a la iniciativa “Transformació del model organitzatiu: cap a la governança democràtica basada en l’autogestió i autoorganització” de la Fundació el Maresme. El reconeixement ve donat pel procés de canvi i transformació en profunditat que s’ha anat desenvolupant durant els últims anys a l'entitat, amb un gran impacte en la gestió de l’organització. Un procés d'aquestes característiques suposa un valor afegit en una entitat d'aquest tipus, segons destaquen els promotors dels guardons. en una entitat amb forma jurídica de fundació i per ser un model amb un alt potencial de transferència a altres realitats.
Després de 10 mesos de treball col·lectiu, el passat mes de juliol la Fundació el Maresme va posar en marxa un dels cinc eixos del seu Marc Estratègic 2022: un nou model organitzacional definit per més de 350 persones basat en l’autoorganització i l’autogestió. Segons expliquen des de la Fundació, l'organisme ha deixat enrere models organitzatius tradicionals i jeràrquics apostant per un model de decisions compartides on la veu de les persones professionals està més present en la gestió global de l’Entitat. Un model que integra i reconeix els diferents coneixements i que persegueix que els lideratges i l’estratègia aflorin des de tota l’organització.