SOS Racisme veu amb molta preocupació el brot racista que es va fer evident en l’atac violent de diumenge passat a Premià de Mar contra un pis ocupat. “Veiem amb molta preocupació el ressorgir de la violència racista a la comarca que ja vam veure amb els atacs a centres de menors. És perillós pel context de crisi econòmica, que sempre fa rebrotar el racisme” explica Gemma Ferreón, portaveu de l’entitat.
El succés de diumenge, que de moment ha comportat ja dues detencions, ha posat de nou el Maresme i especialment Premià de Mar i Mataró en el punt de mira de col·lectius i entitats mobilitzats contra el feixisme i el racisme. “Tenim clar que la problemàtica és molt complexa però s’ha de ser taxatiu davant la deriva que poden agafar moviments com el de les patrulles ciutadanes, com ja vam veure a Premià de Mar”, explica Ferreón. SOS Racisme sempre encamina les seves exigències cap a les administracions i en aquest cas cirtica que ajuntaments i altres institucions “s’encarreguin de vulnerabilitzar col·lectius com el dels menors tutelats quan el que han de fer és garantir els drets de tothom”. Per SOS Racisme “s’ha d’aturar l’estigmatització des de les xarxes i els mitjans de tot un col·lectiu perquè és el caldo de cultiu que acaba derivant en violències policials, criminalització de l’espai públic i tot un discurs discriminador que cal en la societat. Es culpa sense raó del malestar social a altres persones i es perpetren accions racistes sense cap respecte per res”, defineix Ferreón.
Crítica als ajuntaments
SOS Racisme es mostra molt crític amb les declaracions públiques de l’Alcalde de Premià de Mar que va assegurar que l’atac de diumenge no era racista. “Són unes paraules que demostren un desconeixement greu de la situació i del que és el racisme. És indispensable que la contenció del relat racista no recaigui només sobre les entitats locals sinó que des de les administracions es faci una feina coordinada per canviar la narrativa, garantir drets i protecció i s’acabi la criminalització de persones pel seu origen o la tergiversació de la realitat”, apunta la portaveu de l’entitat. També critica la "tebiesa" de consistoris com el de Mataró amb el fenomen de les patrulles ciutadanes.
Per Ferreón “és important que les administracions garanteixin als ciutadans i ciutadanes el dret de sentir-se segurs però l’aposta per la seguretat no pot donar ales a un racisme que acabi per destrossar tota convivència”.