Carrer Ernest Lluch

capgros.com

Primer pas per a un futur centre d'FP a tocar del TecnoCampus

El Ple aprova la cessió a la Generalitat d'uns terrenys d'IVECO per construir-hi un centre integral de formació professional

Una gran oportunitat per potenciar la formació professional a la ciutat, o tant sols fer volar coloms? El temps dirimirà aquesta discussió entre govern i oposició al Ple del passat 22 de desembre. De moment el consistori ha aprovat donar un primer pas per a la construcció d'un nou centre integral de formació professional a la ciutat. Ha cedit a la Generalitat uns terrenys a tocar del TecnoCampus, al sector d'Iveco-Pegaso. La intenció és que el nou centre estigui ja disponible pel curs 2017-2018, però l'oposició va mostrar seriosos dubtes que sigui una realitat.

La cessió del solar, de 3700m2 al carrer Ernest Lluch, és el primer pas d'aquest projecte. "Des d'Ensenyament consideren que el centre ha d'estar ben comunicat, per donar servei a Mataró, el Maresme i el Vallès", va explicar el regidor de Promoció Econòmica, Miquel Rey, qui va explicar el projecte al Ple enlloc del regidor d'Educació, Pere Galbany. L'emplaçament escollit dóna resposta a aquestes peticions, i també, segons el govern, permet establir "sinèrgies" amb el TecnoCampus. Rey va definir el projecte com "una gran oportunitat" i va apuntar que serà la Generalitat qui el durà a terme. "Però nosaltres hi tindrem molt a dir", va matisar.

Rey no va explicar perquè la cessió del solar es va portar, com si fos d'urgència, al ple de dimarts, que era extraordinari per a l'aprovació  definitiva de les ordenances. La creació d'un nou centre d'FP a la ciutat la va posar sobre la taula el mes de setembre passat el director de Serveis Territorials, Vicent Garcia.  "La idea és ajuntar les diferents famílies de l'FP en un únic centre que tingui una potència molt superior", va apuntar llavors. Però el tema no havia tornat a tractar-se públicament fins a les darreres setmanes, quan s'ha portat a diferents comissions i organismes de participació, entre ells el Consell Econòmic i Social i el Consell de l'FP.

Indefinició i crítiques 
El projecte està en una fase totalment embrionària, i queda tot per definir: quines dimensions tindrà, quina serà l'oferta educativa, com es relacionarà a la resta de centres de formació professional de la ciutat (com ara l'Institut municipal Miquel Biada) o quants diners costarà i com es finançarà. Per això l'oposició, tot i votar a favor de la cessió del terreny (excepte ICV-EUiA) es va mostrar molt crítica amb el govern. "Ens demanen que els ajudem a comprar un número de la loteria", va dir Joan Antoni Baron (PSC), davant la manca de garanties que veuen en el futur del projecte. Baron va assegurar que tot plegat generava "molts dubtes". Va ser la mateixa "desconfiança" expressada pel PP, que va votar afirmativament perquè "és molt difícil dir que no" a un projecte com aquest. Jose Manuel López va recordar que hi ha pendent la construcció d'un institut a Rocafonda. "Què se n'ha fet?" es va preguntar.

El grup més crític va ser ICV, que fins i tot va fer una roda de premsa per explicar la seva postura i justificar el seu vot contrari. Conxita Calvo, que havia estat regidora d'Educació en l'anterior govern, va dir que "de moment només tenim paraules i promeses,però cap document". Calvo va recordar que el Parlament està tramitant una nova llei sobre la Formació Professional, però encara pendent d'aprovar. "Quin és el marc administratiu que sustena aquesta proposta? Per què hem de correr tant ara Quines altres poblacions aspiren a aquest institut"? va qüestionar la regidora d'ICV. Per part de la CUP, per últim, també es va lamentar que el projecte no s'hagi treballat amb la comunitat educativa de la ciutat. "En planificació escolar, les coses no es fan així", va dir Xavier Safont-Tria.

Etiquetes: