L'Ordenança de Mobilitat de Mataró s'ha aprovat definitivament, després d'un llarg periple, i això comporta la seva entrada en vigor, quelcom que inclou canvis importants a nivell normatiu. El més destacable és que la conducció de patinets elèctrics per la via pública queda prohibida als menors de 16 anys, i tots els usuaris d'aquest tipus de vehicles han de dur obligatòriament casc.
Els patinets elèctrics i altres vehicles de mobilitat personal han suposat un canvi de paradigma en la mobilitat urbana. La seva popularització també ha comportat problemes de seguretat i de convivència amb els vehicles a motor, d'una banda, i amb els vianants, per l'altra. Un dels motius que ha portat l'Ajuntament a crear l'Anella Ciclista ha estat dotar els carrers de Mataró de vies segures per a bicicletes i patinets, de manera que tant les voreres com els carrils de vehicles a motor en quedessin alliberats.
Les claus
- Només els majors de 16 anys poden conduir patinets elèctrics a Mataró
- Per portar patinet elèctric per la ciutat cal dur casc homologat
- Bicis i patinets no poden circular per la vorera ni per les zones de vianants
- Prohibit l'accés en bici i patinet a l'anella de vianants del centre si no s'és resident o s'hi transporten mercaderies
- Les bicis i patinets utilitzades per a activitats econòmiques han de tenir assegurança
L'Ordenança de Mobilitat regula molts altres aspectes, però fa especial esment a patinets i altres VMP, aplicant una normativa més restrictiva a Mataró que la general. En concret, estableix l'edat mínima de 16 anys per conduir patinets elèctrics i obliga a portar casc homologat, quelcom que no està contemplat pel Reglament General de Circulació. A banda, l'ordenança marca que bicis i patinets han de circular per calçada, vies ciclistes i zones habilitades; és a dir, que tenen prohibit anar per la vorera.
A banda, a l'illa de vianants del centre només hi poden accedir bicis i patinets de residents i aquelles que duguin a terme transport de mercaderies. Els patinets elèctrics i equiparables també tindran prohibit circular per vies que tenen limitada la velocitat a 50 km/h (la majoria de la ciutat ja les té limitades a 30km/h). L'assegurança per a aquest tipus de vehicles serà obligatòria si es destina a activitat econòmica.
La majoria de les infraccions a la nova normativa seran sancionades amb un import de 90 €. La Policia Local iniciarà ara una campanya informativa i d'amonestació en relació al conjunt de la nova ordenança, i a partir de gener hi se sancionarà especialment qüestions com les infraccions relacionades amb els carrils bici i la circulació amb VMP, així com altres aspectes com ara l’excés de velocitat, l’alcoholèmia, els vehicles abandonats i l’estacionament en zones o passos de vianants.