Un equip multidisciplinari del Consorci Sanitari del Maresme (CSdM) i de la Fundació Maresme ha iniciat un projecte pioner a l'Estat a l'escola d'educació especial l'Arboç de Mataró per diagnosticar i tractar la disfàgia dels seus alumnes. Pràcticament el 90% d'aquests alumnes, infants i joves d'entre 3 i 21 anys amb grans afectacions neurològiques de diferents graus, pateixen disfàgia i tenen dificultats per empassar-se els aliments, i això els comporta complicacions com infeccions respiratòries, pneumònies i malnutrició. L'objectiu del projecte és canviar la manera com s'alimenten aquests infants per aconseguir que el moment de la ingesta sigui "divertit, i a la vegada, nutricionalment positiu i segur", segons indica Alberto Martín, coordinador de la iniciativa.
El projecte té dues fases, una ja en marxa que se centra en l'estudi observacional dels alumnes i una segona en què s'adaptarà la seva dieta i es faran tallers de cuina amb les famílies. També es posarà en marxa un web amb recomanacions i vídeo-receptes.
La disfàgia és un trastorn digestiu reconegut definit com la dificultat per formar el 'bolo' alimentari de forma eficaç i segura des de la boca a l'esòfag i inclou les aspiracions orofaringes. Les principals complicacions són les infeccions respiratòries, la pneumònia aspirativa i la malnutrició.