Durant l’acte es donarà a conèixer el contingut de l'acord, en el qual està establert el nou cartipàs de l'Ajuntament; és a dir, el repartiment de càrrecs del nou govern i la seva estructuració per àrees. En les negociacions, CiU hauria demanat mantenir carteres com Promoció Econòmica, Via Pública o Cultura, regidories importants i que aporten molta visibilitat i per tant és difícil que pugui quedar-se-les totes com a soci minoritari de govern. El PSC, per la seva part, compta entre els seus regidors electes amb perfils molt enfocats a l'educació (Miquel Àngel Vadell) o Salut (Joan Vinzo). Caldrà veure, per tant, com s'acaben repartint els càrrecs.
L'única alternativa
La sociovergència suma 11 regidors, per la qual cosa serà un govern en minoria al consistori. Una de les prioritats inicials de PSC i CiU, primera i segona força a Mataró després de les eleccions municipals del 24 de maig amb 6 i 5 regidors respectivament, era formar govern tripartit amb ERC per tenir majoria absoluta en el Ple, però la formació independentista ho va descartar dimarts passat. Des de llavors, tot apuntava cap a una sociovergència, ja que la resta d'opcions, com ara la reedició del tripartit d'esquerres o possibles pactes amb formacions com PP, C's o VOLEMataró, o fins i tot un govern en minoria del PSC, també havien quedat aparcades.
D'aquesta manera, Mataró tindrà per primera vegada en els més de 30 anys d'etapa democràtica una sociovergència com a fórmula de govern, que estarà obligada a trobar aliances puntuals per aconseguir tirar endavant les seves propostes.
Les assemblees dels partits prioritzen els pactes
Les assemblees del PSC i de CiU, celebrades ahir dijous, van donar llum verda al pacte entre els dos partits. En el cas de CiU, es va aprovar per unanimitat perquè es prioritza aquest pacte "per garantir la governabilitat" i "donar continuïtat a la feina iniciada per CiU en aquest mandat". La del PSC es va limitar "reiterar la confiança a David Bote perquè tanqui un acord de govern", segons van comunicar els socialistes