-

capgros.com

Pujada de l'IBI: raons, compensacions i el paper de l'oposició

El govern defensa que s'hi veu obligat, i la resta de grups demanen que s'ampliïn les mesures compensatòries amb progressivitat fiscal en els impostos

Pujar o baixar impostos
"La nostra opinió és que reduir el gravamen fins al mínim del 0,40% és impossible, no podríem fer front ni a aquest compromís ni a les nostres despeses corrents", assegura el regidor de Serveis Centrals. El govern creu, per tant, que la pujada d'aquest impost és obligatòria. El Ple podria decidir el contrari: plantejar que els valors cadastrals han baixat, cosa que implica que les famílies han perdut capacitat econòmica perquè s'ha reduït la seva renda per càpita, i per tant reduir aquest impost al mínim. "Seria legítim, però com assumim llavors totes les nostres obligacions?" reitera Jerez, que recorda ajuntaments com el de Mataró són les administracions que estan suportant gran part de la crisi econòmica, amb un percentatge d'usuaris dels serveis socials que no ha parat de créixer, uns ingressos que no paren de caure - impostos com l'ICIO o l'IAE, per exemple- i subvencions d'altres administracions que no hi ha manera que arribin -La Generalitat deu més de 7 milions d'euros a l'Ajuntament.

Compensacions
Per compensar aquest augment de l'IBI, la proposta d'ordenances del govern preveu un augment del 30% de la partida destianada a bonificacions per a famílies nombroses o monoparentals, i fraccionar els pagaments en quatre quotes, en comptes de les tres actuals, sense interessos. L'executiu congelarà la resta d'impostos i taxes, excepte l'IAE, que s'aplica a les empreses que facturen més d'un milió d'euros i que pujarà un 3,75%, i la taxa de cementiris, que tal i com estableix el contracte amb l'empresa concessionària s'ha d'incrementar cada any un 2,1%. Per causa de les exempcions, bonificacions i subvencions aplicades a impostos i taxes, de cara a ajudar els contribuents més vulnerables i estimular l'activitat econòmica, l'Ajuntament ha deixat d'ingressar durant el 2015 més de 3,8 milions d'euros. Entre aquestes ajudes hi figura l'exempció del pagament de la plusvàlua de pisos en casos de dació en pagament o execució hipotecària judicial o notarial. Durant aquest any l'Ajuntament ha deixat d'ingressar més de 620.000 euros per aquest concepte, que ha beneficiat més de 500 famílies. D'altra banda, Aigües de Mataró congelarà les seves tarifes i intentarà ampliar el número d'abonats a qui aplicar una reducció de part de la factura com a  col•lectius vulnerables.


Buscar la progressivitat fiscal
La previsió és que en el Ple d'Ordenances d'aquest dijous 'abstenció de partits com ERC o PP en permeti l'aprovació inicial. Aquests dos partits veuen com pràcticament inevitable l'augment de l'IBI que proposa el govern. ERC denuncia que l'IBI està mancat per llei de qualsevol progressivitat i és inequitatiu, i demanen que s'apliqui aquesta progressivitat fiscal en altres impostos i taxes municipals, tal i com previsiblement també faran partits com VOLEMataró, CUP o ICV-EUiA. Els propis republicans i el PP coincideixen en apuntar que el valor cadastral ha baixat especialment en els immobles d'alt standing (un dúplex a Via Europa o una casa a una urbanització pot haver perdut el 50% del seu valor) mentre que un pis a un barri mataroní més popular no ho ha fet tant, així que l'IBI pot repercutir més fort en les classes mitjanes-baixes. 

Etiquetes: