Els quatre opinadors, a la seu de Capgròs

capgros.com

Quatre ciutadans amb veu pròpia sobre el procés sobiranista

Quatre persones implicades amb la situació que viu el país ofereixen la seva posició respecte la Via Catalana i una possible independència

Carlos Rincón (estudiant de ciències polítiques). Està  clar que el model territorial de l’Estat espanyol no gosa de bona salut i és per això que necessita un canvi. No crec que la via que ha de seguir Catalunya sigui la de fugir de l’Estat, el futur de Catalunya ha de passar per una reforma constitucional en clau federalista, que faci que cada territori tingui el que mereix i sigui reconegut per ser diferent. No ens podem permetre caure en el joc de la ruptura entre els que creuen que l’única solució a aquest problema és la fugida i els que creuen que el mapa ja està bé així. Hem de ser valents i apostar per la igualtat jurídica i econòmica que ens permetria aquest model federal per tal de que Catalunya es doti dels instruments que la portin més enllà en el seu autogovern. Ja hem vist que a d’altres indrets com Alemanya o els Estats Units funciona aquest tipus d’organització entre els territoris, per què no ho provem aquí?

Lluís Sala (Empresari). Ho reconec estic boig. Estic boig perquè després de molts anys somiant, he decidit fer un pas endavant i lluitar per aconseguir el que desitjo. La independència és el camí per a tornar als nostres orígens sense deixar de mirar al futur, perquè la independència és la oportunitat per a que els catalans i les catalanes tornem a ser un poble que no es doblega, perquè la independència és el camí per a créixer, perquè la independència és una ocasió única perquè Catalunya torni a ser una terra d’oportunitats, de somnis i d’il·lusions.I si el tarannà emprenedor dels catalans/es ens ha permès ser fins ara el motor econòmic d’un país petit, qui no ens ha de permetre ser un dels motors econòmic d’Europa?

Gemma Maria Martín-Moreno (enginyera). Fa set anys que vaig arribar a Barcelona, una ciutat oberta i plural on tots convivíem respetant-nos els uns als altres. En l’actualitat els polítics independentistes han creat una cortina de fum per tapar la crisi econòmica que estem patint els catalans i la seva incapacitat manifesta per oferir solucions. Amb l’estalada creuen que es tapa tot: ITV, malgastar, seus embargades, el 3%, etc. i comencen a donar carnets de catalans bons i dolents Els mitjans, a més, parlen molt de la corrupció a la resta d’Espanya i poc del que passa aquí. Si creus les consignes nacionalistes ets extraordinari, si discrepes un extraterrestre. Desitjo una Espanya plural i democràtica on tots opinem i visquem en pau, on a a més, ningú ens jutgi per ser catalans o espanyols, perquè una cosa no està renyida amb l’altre. No he nascut a Catalunya, però l’estimo, la respecto i m’encanta.

Laia Alonso (Implicada en moviments socials). La crisi en el sistema capitalista ens fa repensar i qüestionar moltes pràctiques i models. Sempre he defensat el dret d’autodeterminació dels pobles, si bé mai havia fet de l’independentisme la meva lliuta. La manca de llibertats polítiques i democràtiques fan de l’Estat espanyol un projecte caduc i allunyat de la realitat, i cal superar-lo amb noves propostes que defineixin un nou marc constituent. És necessari que entre totes decidim, en un exercici de democràcia real, sobre quin futur volem pel nostre poble. La independència ha traspassat el fet identitari, cultural i emocional: és una qüestió de supervivència i de llibertats polítiques i democràtiques. Ara bé, un país lliure sense justícia social no és un país lliure. Per això no podem desvincular la qüestió social de la nacional.
 
 

Etiquetes: