Les farmàcies, servei essencial a Mataró.

J. V./ACN

Quatre farmàcies de Mataró ofereixen gratuïtament el test ràpid del VIH

La prova pilot es porta a terme des d'aquest dimarts, dia 28, a un total de 36 farmàcies de 21 poblacions de l'àrea de Barcelona

Quatre farmàcies mataronines participen a la prova pilot del test ràpid de detecció del virus VIH que porta a terme el Departament de Salut i el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona des d’aquest mateix dimarts, dia 28. Es tracta de les farmàcies Fité, de la Riera; Roca, del carrer Nou; Via, del carrer Poeta Punsola; i Corona-Subirana, del passeig de Ramon Berenguer. En aquesta prova pilot, que es realitza a un total de 36 farmàcies de 21 municipis la província de Barcelona, està previst que es realitzin un total de 1,5000 testos de manera gratuïta i confidencial per a l’usuari, que només haurà d’esperar quinze minuts per saber-ne el resultat. La iniciativa té com a objectiu facilitar l'accés als grups socials més vulnerables que no acostumen a adreçar-se a altres punts de la xarxa sanitària, i evitar així el retard en el diagnòstic.

El diagnòstic del VIH, virus lligat a malalties com la Sida, ha de permetre al pacient facilitar un diagnòstic precoç, beneficiar-se d’un seguiment mèdic i accedir a un tractament eficaç que millori la seva qualitat de vida, així com adoptar les mesures necessàries per tal d'evitar la reinfecció i la transmissió del virus. Tot i que el programa està especialment dirigit a la població exposada al risc d'infecció, qualsevol persona que ho desitgi podrà fer-se la prova de forma completament anònima.

El director de Salut Pública, Antoni Plasencia, explica que prop del 41% dels casos detectats a Catalunya, es van descobrir quan ja havia passat un any o més des de la infecció. Tot i que el programa està especialment dirigit a la població exposada al risc d'infecció, qualsevol persona que ho desitgi podrà fer-se la prova de forma completament anònima.

Les farmàcies participants portaran un distintiu a l'entrada amb el lema “No hi donis més voltes, Fes-te la prova”. Si la prova revela que hi ha sospita de contagi, els resultats hauran de ser avaluats per especialistes, junt amb una prova diagnòstica clínica. Els precedents del programa es situen a les campanyes de detecció del VIH que des de fa anys duen a terme diverses ONG's. Entre els anys 2007 i 2008 es van fer un total de 8.016 proves, de les quals 206 van donar positiu, i només una va donar un positiu fals.

L'usuari només ha de fer-se una petita punxada al dit per treure la sang suficient –una mica més que en les proves per mesurar els índex de sucre-, que es diposita sobre una tira reactiva. Quan s'absorbeix la sang, es posa una líquid 'tampó' que arrossega el text la tira reactiva. Al cap d'un quart d'hora, la prova determinar si s'han detectat anticossos.

Alta fiabilitat de la prova
”Teníem que fer un pas més”, va assenyalar la consellera de Salut Marina Geli, dilluns dia 27, durant la presentació de la prova. Geli va destacar que els testos tenen una “fiabilitat molt alta”. Per la seva part, tots els farmacèutics participants en la prova pilot han rebut formació específica tant per la realització de la prova com per a la comunicació de resultats, i estaran connectats a centres hospitalaris referents.

A banda de Mataró, la prova pilot també es durà a terme a farmàcies de Badalona, Cerdanyola del Vallès, Cornellà de Llobregat, Gavà, Granollers, l'Hospitalet de Llobregat, Igualada, Manresa, Martorell, Mollet del Vallès, Montcada i Reixac, Prat de Llobregat, Ripollet, Rubí, Sant Boi de Llobregat, Sant Joan Despí, Santa Coloma de Gramenet, Sitges, Vic i Vilanova i la Geltrú.

Etiquetes: