Què fem diumenge?. Aquest era l'interrogant que voltava per molts dels caps dels més de trenta assistents que ahir dijous, dia 15, van presenciar el debat sobre l'Estatut organitzat per l'Associació de Veïns de l'Havana a la seva seu del camí Ral. A dos dies del Referèndum, molts ciutadans i ciutadanes encara tenen dubtes sobre el sentit del seu vot. Per intentar posar-hi una mica de llum, representants dels cinc grups municipals de Mataró van exposar els seus motius pel sí i pel no.
El primer secretari del PSC de Mataró, Ramon Bassas, va obrir el debat exposant els motius pel sí. Des de la seva formació, va explicar Bassas, opinen que l'Estatut serà una millora per Catalunya i que les retallades a Madrid eren previsibles: Vam aprovar un text al Parlament que ni nosaltres ens acabàvem de creure perquè arribés a Madrid, i el resultat ha estat molt bo, hem d'aprofitar que tenim un govern central sensible. Bassas també va afirmar que ERC estava d'acord amb el text fins el moment de la fotografia.
La resposta del grup nacionalista no es va fer esperar i la regidora Maria Rosa Cuscó va assegurar que al seu partit les fotografies no li importen més que als altres. Cuscó va afirmar que hi ha motius pel no tant de contingut com de dignitat: Zapatero va prometre acceptar l'Estatut aprovat al Parlament i no ho ha fet, Mas es va comprometre a no acceptar cap modificació i tampoc a complert. Pel que fa al contingut, ha apuntat que els articles de finançament no asseguren un augment real.
El públic va treure en més d'una ocasió el tema de la fotografia Zapatero-Mas, fet que va obligar al regidor de CiU, Antoni Valls, a sortir en defensa del líder de la seva formació: Artur Mas no ens ha venut davant de Zapatero, va ser l'únic que es va asseure a tancar definitivament el tema, aconseguint un grau autogovern que fins ara no havíem assolit mai, va afirmar.
Per la seva banda, Quitèria Guirao ICV- es va mostrar molt optimista davant el nou Estatut que, va assegurar, apunta a una Espanya federal. Guirao es va mostrar satisfeta amb el text del qual va destacar la sostenibilitat i el paper de la dona. El més important és que surt d'un procés participatiu en què tots els catalans i catalanes vam poder fer les nostres aportacions, va afegir.
Un text ambigu
Alguns assistents van manifestar la seva sorpresa pel fet que llegint un mateix text, uns polítics apostessin per un sí rotund i uns altres per un no. El text és ambigu molt insegur jurídicament i contínuament remet a normes de l'Estat que crearan conflictes en competències en el futur, va respondre el portaveu del PP de Mataró, Paulí Mojedano. La mateixa ambigüitat fa que uns vegin el finançament com a positiu i d'altres com a negatiu. Les dades són clares, tindrem el 50% de l'IRPF, el 50% de l'IVA i el 58% dels Impostos Especials, va replicar Bassas, mentre que ERC no ho veu així: No hi haurà més diners per Catalunya, no podrem finançar els llibres de text, ni incentivar el tèxtil, ni reduir els peatges, va respondre Cuscó.
Tot dependrà de la gestió
Les característiques del nou text, segons Paulí Mojedano, faran que la gestió dels governants hi jugui un paper molt important: Tot dependrà de la qualitat de la gestió de cada govern, no des d'on es gestioni, va dir. En aquest sentit, Bassas va recordar que l'Estatut només és un marc i que els governants han d'escollir cap on tira. El primer secretari dels socialistes va destacar la importància de la proximitat de la gestió deixant una pregunta a l'aire: Què és millor, que la gestió es faci des de Madrid o que gestionem des d'aquí?.