Durant tota una setmana, els alumnes del Camí del Mig han aturat la seva rutina habitual de classes per dedicar-se a organitzar tot el que envolta una campanya de donació de sang. Una manera diferent d’aprendre sobre el cos humà i alhora participar en la construcció d’un projecte social solidari. El CEIP acollirà divendres, 30 de gener, una jornada de donació de sang, organitzada pel Banc de Sang i de Teixits, en col·laboració amb l’Ajuntament i la Fundació Maresme. Però l’escola del Pla d’en Boet no es limita a ser-ne la seu, sinó que els seus alumnes es converteixen en els principals difusors de la iniciativa al barri i al conjunt de la ciutat. La campanya s’emmarca en el projecte APS (Aprenentatge Servei), una proposta educativa que combina processos d'aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte, en el qual els alumnes es formen treballant sobre necessitats reals de l'entorn amb l'objectiu de millorar-lo.
La jornada de donació de sang, el 30 de gener, coincideix amb el DENIP (Dia Escolar de la No Violència i la Pau). “Quan la Fundació Hospital i l’Ajuntament ens van proposar el projecte del Banc de Sang, ens va semblar interessant relacionar-ho amb el DENIP, ja que és una iniciativa molt real, que toca amb el nostre entorn”, explica la directora del Camí del Mig, Mercè Joan. Tot va començar el mes de desembre passat, quan membres del Banc de Sang van oferir als alumnes del cicle superior una xerrada informativa dividida en dues parts. “Ens van fer una classe sobre la sang i també ens van explicar com fer una campanya de màrketing”, afirma Yasmine El Hmidi, alumna de 6è. I, dit i fet, els nens i nenes s’han dividit els treballs per tirar endavant la campanya i assegurar-se que ningú de Mataró no sàpiga que té una cita per anar a donar sang a la seva escola. “Hem aconseguit que tots tota l’escola bulli amb aquest projecte”, apunta Joan.
Els de primer curs han preparat els regals que es donarà a tothom que doni sang; els de segon s’han encarregat de repartir pel barri les cartes i la publicitat de l’esdeveniment que han fet els alumnes més grans. Aquests no s’han quedat curts. “Hem fet anuncis, flyers, cartells, eslògans i tríptics perquè tothom vingui a donar sang”, explica Agnès Tostón, alumna de 6è de primària. A més, han fet un “tour” promocional pels diferents mitjans locals, com la premsa escrita, els dos canals de televisió o Mataró Ràdio, on han enregistrat falques publicitàries. No han deixat cap detall a l’atzar, com els millors professionals de la publicitat. A més, participaran activament en la jornada de donació, acompanyant els donants, servint-los el menjar després de l’extracció de sang i entrevistant-los per poder fer balanç de com ha anat la campanya, per tal d’informar-ne als responsables del Banc de Sang.
Solidària i educativa
La campanya té un objectiu tan solidari com educatiu. “S’ha intentat que tot el treball realitzat fos cooperatiu i consensuat, mostrar als alumnes que del treball conjunt en pot sortir un element comú”, explica Lola Casas, mestra de 6è del Camí del Mig. En la realització del projecte convergeixen pràcticament totes les matèries bàsiques pròpies de primària: medi social i natural, llengua, plàstica i fins i tot música, ja que el dia del DENIP, coincidit amb la jornada de donació, tota l’escola cantarà una cançó que el grup català Gossos ha cedit al Banc de Sang. “Hem fet un eix transversal de matèries durant tota la setmana”, constata Casas.
“Menys en la part mèdica, els alumnes participen en tot el procés”, afirma Sílvia Delgado, tècnica responsable del projecte de Banc de Sang a Mataró. Aquesta empresa pública, que té per missió la gestió i l’administració de la donació, la transfusió i l’anàlisi de la sang i plasma sanguini, té clar que si la campanya informativa d’una jornada de donació la realitzen infants, aquesta té moltes més oportunitats de ser un èxit. “No és el mateix que el Banc de Sang enviï una carta tipus als ciutadans, que aquests rebin un escrit d’un nen, amb el seu llenguatge infantil, més sensible”, apunta Delgado. L’any passat van realitzar una campanya amb les mateixes característiques a l’escola Valldemia (que enguany també repeteix), així que el model ja està contrastat. Als adults els costa molt més resistir-se a acudir a la jornada quan és un infant qui truca a la seva porta o l’informa del dia de la donació mentre compra el pa o el diari, i els pregunta: “Que vindràs a l’escola a donar sang?”. De fet, és difícil fer-se el despistat davant d’arguments com els de l’Agnès, l’alumna de sisè. “Si no hi hagués sang disponible, algú es podria morir”.