L'Ajuntament ha presentat la seva proposta de planificació educativa per a Mataró en el període 2017-2022. La competència en matèria d'Educació és de la Generalitat, però aquesta no mou fitxa en qüestions candents com la manca de places d'ESO a la capital del Maresme en aquests propers cinc anys. El consistori ha dibuixat el seu propi mapa, que ha traslladat aquesta setmana a la Generalitat, amb les següents propostes
Dos nous instituts-escola
És la proposta més urgent que fa l’Ajuntament: convertir l’Àngela Bransuela, a Rocafonda, i el Tomàs Viñas, a Cerdanyola, en instituts-escola, centres que acullin alumnes des dels 3 fins als 16 anys (educació infantil, primària i secundària). A més, tindrien adscrits cadascun dues escoles més del barri perquè els seus alumnes hi cursessin prioritàriament la secundària. Així es pretén donar una solució a curt termini a la demanda de places d’ESO.
Reducció de la ràtio a primària
Aprofitar que el descens de la natalitat comportarà una menor demanda de places d’infantil i primària en els propers anys no pas per tancar línies o escoles, sinó per reduir progressivament la ràtio per aula. L’objectiu és aconseguir els 20 alumnes per classe. El consistori demanarà a la Generalitat que treballi amb aquest objectiu i que mentre no s’aconsegueixi es mantinguin les actuals línies d’infantil i primària, malgrat que la demografia convidi a tancar-ne.
Angeleta Ferrer de dues línies
El proper curs entrarà en funcionament la nova seu de l’escola Angeleta Ferrer, al sector Lepanto-Churruca. Un centre llargament esperat per la seva comunitat educativa, que es troba temporalment a l’escola Torre Llauder després d’haver de deixar d’urgència la seu de plaça de Cuba pel perill d’esfondrament. L’Ajuntament exigeix a la Generalitat que la nova escola obri amb dues línies de P3, en contra del que semblen les intencions inicials del departament d’Ensenyament. “No hi ha cap altra escola pública de l’Anxaneta al Torre Llauder, la demanda és molt important”, afirma el regidor d’Educació.
Noves seus per a Joan Coromines i Germanes Bertomeu
Dues escoles veteranes que tenen els seus edificis totalment amortitzats (una manera de dir que han quedat antiquats) i que requereixen una nova seu. És el cas del Joan Coromines, entre els barris de l’Havana i l’Escorxador; i de Germanes Bertomeu, a Rocafonda. En el primer cas té reservat un solar al carrer Herrera amb Pacheco. En el segon, el seu destí seria el solar a la Ronda Rafael Estrany on també s’hi hauria de construir un nou institut.
Un institut de nova planta a Rocafonda
La demanda de places d’ESO no pararà de créixer. Segons les previsions municipals, de cara al curs 2019-2020 Mataró necessitarà tres noves línies, més enllà de les que ja s’haurien creat als instituts-escola. Així que igualment caldrà construir un nou institut a la ciutat. Des de principis de la dècada Mataró té un solar a punt de cedir a la Generalitt per aquesta funció, a la Ronda Rafael Estrany.
Centre Integral de Formació Professional
Mataró aposta per un nou Centre Integral de Formació Professional, que es construiria a tocar del TecnoCampus, per ampliar les modalitats i l’oferta de formació professional a la ciutat. També ho demana la demografia: en el curs 2021-2022 arribarà a l’educació secundària post-obligatòria (batxillerat, formació de grau mig) l’augment d’alumnat que es produeix a partir del curs 2017-2018. Això requerirà tenir la previsió de 150 noves places a primer curs i de 150 més per segon.