A la periodista Pilar Rahola li va costar alguns mesos decidir-se a acceptar l’encàrrec d’escriure un llibre sobre l’Artur Mas. El president de CiU també va tenir moltes reserves abans d’acceptar que la Rahola "el despullés". "Jo no sóc fàcil de controlar i en Mas se la jugava", va explicar la periodista a les més de 200 persones que ahir van omplir la sala d’actes de l’Escola del Mar de Santa Anna. Rahola, convidada per la secció local de CiU, va ser dimarts 14 a Mataró –acompanyada pel president local Joan Mora- per presentar ‘La màscara del Rei Artur’, el llibre que ha resultat dels mesos durant els quals es va convertir en l’ombra del candidat de CiU a la presidència de la Generalitat. En aquests mesos, Rahola va poder comprovar que moltes de les etiquetes que li han penjat a Mas "són perverses, injustes i són mentida". Ella mateixa, va confessar, va haver de desar “els prejudicis al calaix" abans d’entomar l’encàrrec de l’editorial La Magrana, que volia una obra similar al llibre que la francesa Yasmine Reza va escriure sobre Sarkozy.
Fugint de prejudicis, Rahola va anar descobrint "una persona autèntica, que era de veritat i no com diuen els estereotips, i algú que no faria trampa". "És un home de compromís i de fermes conviccions", va assegurar. La periodista va amanir la presentació amb un munt d’anècdotes viscudes durant els mesos que va dedicar a la redacció d’aquest llibre, i gràcies al qual va poder observar, per exemple, la “relació complicada” que Artur Mas manté amb l’expresident Jordi Pujol, o les diferències que té amb el líder d’Unió Josep Antoni Duran i Lleida, algunes de les quals, va assegurar, s’han pogut superar gràcies, precisament, al seu llibre. Però sobretot, va poder descobrir la faceta més humana del candidat de CiU, de qui va destacar la seva “complexitat intel·lectual i emotiva". "M’agrada que sigui un home important, no és una persona simple ni vulgar, ni mancada de paraula”, va respondre una Rahola força convençuda de que Mas serà el proper president de la Generalitat.
Sobre els polítics i la política
En un àmbit més general, Rahola va defensar l’existència de polítics ben formats acadèmicament. "Hi ha molts diputats que no han acabat ni la secundària, i això no és motiu d’elogi", va afirmar. La periodista també va parlar de la seva pròpia experiència política, un món que va deixar enrere després d’haver hagut "de defensar coses en les que no creia". "Hi ha molta riquesa de pensament que perds en el camí de la política i que recuperes quan en surts", va dir, recordant també la seva lluita personal per poder "conquerir" la seva independència. Tot i això, i responent a la pregunta d’una noia del públic que li va demanar consells als joves que es volen dedicar a la política, Rahola va dir que "t’hi has de posar amb passió". "Sobretot si ets una dona, perquè és un món molt masculí". "Tingues conviccions fermes, fes-ho perquè ho creus i, sobretot, recorda que sempre ho pots deixar", li va recomanar Rahola.
La periodista va fer gala en tot moment de les seves dots de comunicadora i es va fer seu un públic que tan aviat la va afalagar –"ets més maca al natural", li va dir una senyora- com li va demanar explicacions sobre la seva participació al programa televisiu 'La Nòria'. "La televisió és espectacle, no és transcendent, només es donen idees bàsiques, però penso que s’hi ha de ser, per exemple per anar-hi a defensar Catalunya. No perds la teva dignitat si hi vas a defensar les teves conviccions", va justificar.