L'historiador mataroní Ramon Reixach va defensar, dijous dia 31, que cal tenir una visió crítica de la història. En una conferència celebrada a Can Palauet, el dues vegades guanyador del Premi Iluro va fer "filosofia de la història" en una xerrada titulada 'La història feble i l'atròfia de la política. Sis exemples i una proposta d'antídot'. En la conferència, organitzada per CiU i celebrada davant una cinquantena de persones, Reixach va recordar que "els historiadors mai som neutres, i per això la nostra visió sobre el món influeix en la manera de fer història". "S'ha de tenir en compte els diversos corrents i vigilar amb els perills que comporta", va assegurar, ja que segons l'historiador "una visió distorsionada de la història és presa fàcil de la política". Reixach va posar com exemples "negar l'existència de la històrica nació catalana des de Madrid" o "basar tot el que fa referència al marxisme només en una vessant econòmica".
La solució davant les interpretacions que suposen les visions de cada historiador són, segons Reixach, les mateixes que hi ha envers els mitjans de comunicació. "De la mateixa manera que quan algú llegeix un diari sap de quin peu calça, s'ha de fer el mateix amb els historiadors", assegura. Per conèixer bé la història, el millor és "contrastar i conèixer els punts de vista d'altres corrents d'historiadors", afegeix, ja que "ningú és neutral i cadascú decideix què selecciona o què no en els seus treballs segons el seu tarannà".
Aquestes interpretacions afecten també a l'ensenyament a les escoles. Segons Reixach, un exemple seria que en els estudis secundàris hi ha un predomini "de la història marxista". Un fet que el sorprèn ja que a "nivell universitàri està molt qüestionat". L'historiador creu que tard o d'hora els estudis secundàris s'aniran impregnant dels dubtes que es generen a les universitats sobre aquest tipus de visió, malgrat que "de moment això segueix sense arribar als instituts".