-

Xavier Amat

'Reclamem un sorteig extraordinari de Nadal, hi ha pastís per tothom'

Entrevista amb Pere Badia, director de l'Agència Administrativa de l'ONCE a Mataró

La setmana vinent una de les notícies destacades serà el sorteig de la Grossa de Nadal. A l’ONCE, però, cada dia reparteixen sort, a través dels seus jocs que els són imprescindibles per finançar els serveis que ofereixen als afiliats. L’agència mataronina de l’ONCE compta amb 250 socis, i des de l’any 2007 el director n’és Pere Badia, en la que és la seva segona etapa, ja que ja va ocupar el càrrec entre el 1996 i el 2000.

Es venen menys cupons dels cecs aquests dies per la competència que suposa el sorteig de Nadal de la Loteria Nacional?
No, perquè el desembre és tradicionalment un mes molt bo comercialment parlant. Ara bé, ens agradaria molt poder fer un sorteig extraordinari per aquestes dates, així ho reclamem, però el govern no ho autoritza.

Entre el de la Grossa i el del Nen, molts grans sorteigs en pocs dies, no li sembla?
Podria fer-se l’1 de gener, seria un bon dia, i hi ha pastís a repartir per tothom. El tall que en trauríem seria ben prim, comparat amb el que arriba a recaptar la Loteria Nacional en aquestes dates...

Des de l’ONCE donen molta importància al joc.
No és la nostra missió crear jocs, però sí que és la nostra eina de finançament, d’on surten els serveis, quasi tots gratis, que oferim als nostres afiliats, en tots els camps: la cultura, l’esport, l’educació... des de la disponibilitat de gossos pigall, molt cars de mantenir, fins a l’ensenyament de la lectura en sistema braille. També a través dels jocs donem ocupació, al voltant de 100 persones treballen venent cupons en l’àrea que cobreix la nostra agència, entre Cabrera de Mar i Sant Pol.

I la crisi també els deu afectar...
La crisi econòmica està fent minvar els nostres ingressos, segurament tancarem l’any amb un 6 o un 7% menys d’ingressos que el 2009. És totalment mentida que amb la crisi la gent jugui més, tot el contrari. Però de moment els serveis als afiliats els mantenim intactes, estem ajustant al màxim els pressupostos per altres bandes.

Una de les darreres consecucions per al col·lectiu de persones cegues va ser poder votar autònomament a les eleccions del passat novembre.

Sí, per primera vegada a Catalunya les persones que no hi veuen van tenir la possibilitat de participar en unes eleccions de manera autònoma i secreta, amb la incorporació del sistema braille a les butlletes, i això és molt important per nosaltres. En fem una valoració molt positiva, calculem que ho van fer servir més de 200 persones arreu de Catalunya.

Signifiquen, fets com aquests, que cada vegada la societat els té més en compte?
Tot és millorable, però s’està en el bon camí. Les lleis i les normes hi són, però des de l’ONCE sempre hem d’estar pendents que es compleixin, i fins i tot avançar-nos al que vindrà, ja que, qualsevol projecte, si es fa accessible des del principi, tindrà un cost molt més baix que no pas quan ja estigui fet i s’hagi de modificar. No demanem tractes de favor, però sí igualtat, i, en definitiva, un tracte just.

Etiquetes: