-

V. B.

Reclamen un pla de mobilitat que prioritzi el vianant per davant del cotxe

ERC, VOLEMataró i ICV-EUiA presenten una proposta conjunta per regular la mobilitat a Mataró

El cotxe no pot seguir sent el rei de la mobilitat urbana a Mataró. Aquesta és la premisa del seguit de propostes de mobilitat urbana que han presentat conjuntament tres dels quatre partits d'esquerres amb representació a l'Ajuntament, ERC, VOLEMataró i ICV-EUiA. Una iniciativa que es presenta per incidir en el Pla de Mobilitat que l'Ajuntament ha d'aprovar enguany, segons s'hi ha compromès el govern municipal, per substituir el vigent, que data de 2005. Les propostes dels tres partits s'encaminen a prioritzar el vianant, el transport públic i la bicicleta, especialment l'elèctrica, en un context de mobilitat sostenible i sense barreres arquitectòniques.

"El cotxe no és el nostre enemic, ni molt menys, però mica en mica ha d'assumir un rol secundari", va afirmar l'ecosocialista Esteve Martínez. Els autors de la proposta destaquen que, segons s'està extraient de les enquestes que està realitzant l'Ajuntament de cara al futur Pla de Mobilitat, la majoria de mataronins estan en aquesta línia: la majoria de trajectes a la ciutat es fan a peu i aquests es multiplicarien si els recorreguts fossin més amables. "Hem de situar el vianant al capdamunt de la piràmide, amb el transport públic i la bicicleta en segona posició", reiteren els partits.

Per aconseguir-ho,  ERC, VOLEMataró i ICV-EUiA presenten un seguit de propostes per les quals han estat assessorats per l'Institut Sindical Treball Ciutat i Societat, de CCOO. Entre elles, hi figuren ampliar el nombre de carrils limitats a circular-hi a 30 km/h, col·locar passos de vianants a uns intervals màxims de 100 metres i tots ells amb guals, igualar les voreres amb les calçades, potenciar els camins escolars o incrementar la freqüència de pas del Mataró Bus.

La proposta incideix especialment en la necessitat de potenciar l'ús de la bicicleta. L'orografia de Mataró fa que l'elèctrica sigui la més idònia, especialment amb la presència d'empreses potents del sector a la ciutat com Torrot o 9Transport.  Per això els partits proposen que s'opti per programes de subvenció i finançament públics perquè els ciutadans en puguin adquirir. També reclamen que l'Ajuntament n'adquireixi per als treballadors municipals i per a la Policia Local, i que s'implementi un servei de lloguer d'aquests vehicles per als estudiants del TecnoCampus.

"Totes aquestes són mesures que ja s'estan aplicant a altres ciutats similars a la nostra", va apuntar Francesc Teixidó (ERC), que va citar cinc eixos per desenvolupar la proposta de mobilitat: sensibilitzar la ciutadania, planificar i dissenyar l'espai públic i les infraestructures segons aquests criteris, promoure la mobilitat sostenible i generar un marc normatiu. En el projecte s'hi troba a faltar la CUP, que ha presentat diverses propostes de mobilitat força ambicioses, en especial en l'àmbit del Mataró Bus i de la bicicleta. La portaveu de VOLEM, Montse Moron, va apuntar que totes les propostes sumen i que dialogaran "amb la CUP i amb tothom" perquè el més important per al projecte és "trobar còmplices".

Etiquetes: