El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha reconegut el dret d'un pare a cobrar la baixa per paternitat tot i que el seu fill va morir durant el part, segons ha avançat 'El Periódico' i ha confirmat l'ACN. El menor va morir a les 36 setmanes de gestació, després de practicar-li una cesària a la mare. La sala social del TSJC desestima el recurs interposat per l'Institut Nacional de Seguretat Social contra la sentència dictada al gener del 2022 per un jutjat de Mataró que reconeixia aquest dret. En un primer moment, la Seguretat Social no va reconèixer al pare la prestació de baixa de paternitat ja que considerava que no es donaven els requisits per tenir-hi dret.
En la sentència, els magistrat fan referència a una sentència anterior de la mateixa sala on també es qüestionava el reconeixement de la prestació per naixement i cura dels fills després de la mort intrauterina i a sentències d'altres tribunals. La sala recorda que des de l'1 de gener del 2021 s'han equiparat els permisos per a homes i dones i afegeix que una directiva europea sobre conciliació de la vida familiar es refereix expressament a la possibilitat de concedir el permís de paternitat en cas de mort fetal en alguns escenaris.
La sala considera que si ve no s'imposa el reconeixement, l'entrada en vigor de la directiva comporta, un cop reconegut en l'ordenament espanyol el dret a la prestació de la mare en el supòsit de mort fetal i equiparada la duració del permís per als dos progenitors, sí s'ha d'entendre "superada" la literalitat de l'article que deixava fora el dret al pare a aquest reconeixement. També tenint en compte la salvaguarda del principi d'igualtat recollit en diverses normes que porta a concloure que no hi ha circumstància objectiva "que justifiqui la diferència".
La sentència no és ferma i la Seguretat Social encara pot interposar un recurs de cassació davant del Tribunal Suprem.
Des de CCOO, han valorat positivament la sentència ja que considera que "obre el camí" a un canvi en la doctrina del TS per reconèixer als dos progenitors el permís amb la mateixa duració després d'un fet traumàtic com la mort d'un fill i al fet que la recuperació no és només física sinó també psicològica.