L’espectacular Presó de Mataró i més concretament el seu pati panòptic característic van omplir-se de gom a gom divendres en un acte que enceta un cicle per remarcar i reivindicar l’antic penal dissenyat per Elies Rogent com a espai de memòria. S’hi estrenaven les ‘converses sobre la Guerra Civil’, una iniciativa del sempre actiu Grup de Recerca de la Memòria Històrica a la ciutat. El concepte és molt fàcil: tirar de records dels testimonis vius que queden de l’època de la guerra i d’aquell Mataró de fa més de 80 anys. I fer-ho a lloc perquè la Presó no només sigui un equipament cultural dedicat a l’art contemporani.
La resposta a la convocatòria va ser generosa i l’acte tot un èxit. Es tractava d’una conversa-entrevista amb el Sr. Josep (Pitu) Terra Albert que va viure de primera mà la guerra civil a la capital del Maresme.
Pitu Terra i Albert va néixer el juny de 1930 al carrer del Sac de Mataró. La seva mare va morir poc després, durant la República. El seu pare treballava al gas, estava sindicat a la CNT i formava part del Comitè de l’empresa. Quan va començar la guerra, el Sr. Terra va viure els fets ocorreguts a la ciutat amb gran intensitat, així com també les penúries del conflicte bèl·lic durant tres anys. Amb una memòria prodigiosa, el Sr. Terra va recordar divendres passat aquests fets al detall, així com l’entrada dels nacionals a la ciutat i la repressió que va viure durant la postguerra.
La importància de la memòria oral
Als seus 93 anys, ha estat escollit pel Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Mataró per ser el protagonista de la primera entrevista-conversa sobre la guerra civil. Terra va donar el tret de sortida al cicle Converses sobre la guerra civil que pretenen conscienciar als mataronins sobre la tragèdia d’una guerra a partir d’una font oral primària. Totes les converses tindran lloc a l’antiga Presó per reivindicar l’edifici com un Espai de Memòria per a la ciutat.