El primer tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Mataró i president de Mataró Audiovisual, Juan Carlos Jerez, ha decidit rellevar Mei Ros de la gerència del mitjà de comunicació públic local, i ha anunciat un pla per intentar que l’ens públic sigui viable econòmicament . El consistori, immers en un pla de reajustament per controlar la despesa municipal, entén que la inversió de prop de 800.000 euros a l’any en aquesta Entitat Pública Empresarial és insostenible, ja que no genera prou ingressos ni xifres d’audiència que justifiquin aquesta despesa. Per això ha endegat una convocatòria per contractar un nou gerent, que haurà de liderar un pla estratègic i de sostenibilitat econòmic-financer.
“Mataró Audiovisual ha d’adaptar-se als nous temps", assegura Jerez
“Mataró Audiovisual ha d’adaptar-se als nous temps, ha de treballar nous formats, adreçar-se a nous públics, ser més competitiu i posicionar-se com a mitjà local de referència”, ha explicat Jerez, que considera que l’ens públic està avui lluny d’assolir aquests objectius. Les audiències, afegeix, no responen a les expectatives, en especial perquè hi ha tota una franja d’audiència potencial que no en consumeix els seus continguts. Això es deu, segons assenyala Jerez, a que els formats no són adequats, ni en l’àmbit online (tot i la creació d’un servei de consum a la carta i del web Mataronoticies.cat) ni com a televisió convencional (sense presència a les plataformes més populars com ara Movistar, Vodafone o Orange, només es pot veure a través de la TDT).
El que preocupa realment al consistori és la manca de sostenibilitat econòmica del projecte, en un marc com l'actual marcat per la crisi i de retallades. El pressupost de Mataró Audiovisual per aquest 2021 és d’1,244.000 euros, una xifra similar a la d’anys anteriors. L’Ajuntament hi aporta una subvenció de 700.000 euros i un fons addicional de contingència, vinculat als efectes de la Covid, de 100.000 euros més. La resta del pressupost es cobreix amb l’aportació de la Xarxa Audiovisual Local (XAL) de la Diputació (195.000 euros com a contraprestació als continguts que li produeix Mataró Audiovisual); els ingressos publicitaris (previsió de 125.000 euros), produccions audiovisuals per a diversos organismes (40.000 euros) i el TecnoCampus (49.000 euros, tot i que aquesta aportació es compensa amb continguts audiovisuals que es creen des del mitjà per al parc empresarial i universitari). La realitat, però, és que l’Ajuntament sol acabar l’any destinant-hi una partida extra per als ingressos no coberts, en especial en l’àmbit publicitari. Quelcom que no es tornarà a repetir. “En l’actual context de racionalització de la despesa municipal, no podem seguir cobrint aquests dèficits”, resol Jerez.
L’empresa pública compta actualment amb una plantilla 27 persones entre periodistes, tècnics i personal d’administració. Una estructura que s'ha anat creant durant la complicada història de l’organisme, el fruit de diferents fusions de mitjans abans independents com ara Mataró Ràdio, Televisió de Mataró i Maresme Digital TV. “La fusió va ser positiva, però va tenir un impacte superior al previst en quant a la tensió econòmica”, afirma el president de Mataró Audiovisual, en referència al cost de la subrogació del personal dels diferents canals.
El pessupost de Mataró Audiovisual és d'1,2 milions d'euros, 800.000 coberts pel consistori
Per tot plegat, l’Ajuntament considera que ha d’encarar un nou projecte que adapti els seus continguts als nous formats de consum, que siguin més atractius per a la població més jove, i que augmenti les audiències de cara a incrementar els ingressos per la via publicitària. Jerez també assenyala la necessitat “d’alinear l’estratègia de Mataró Audiovisual amb la de l’Ajuntament”, per una banda, i “millorar les sinergies amb el TecnoCampus, avui molt deficitàries”, per l’altra. “No crec que ni jo ni Mei Ros siguem les persones adequades per encarar tots aquests reptes”, afirma Jerez, en referència a la que ha estat gerent de Mataró Audiovisual des de la creació de l’empresa, l’any 2006, coincidint amb l’impuls de l’emissora municipal Mataró Ràdio. Ros (Mataró, 1957), funcionària de l’Ajuntament vinculada al departament de Comunicació (va ser durant molts anys cap de premsa del consistori), és rellevada del càrrec però no pas cessada, ja que serà adscrita a algun altre rol dins l’estructura municipal.
Una història llarga complexa
Mataró Audiovisual va néixer el 2006 com a empresa pública depenent de l’Ajuntament de Mataró, amb l’objectiu de crear un servei de comunicació audiovisual públic. El projecte va arrencar el mateix any amb l’inici d’emissions amb la Mataró Ràdio, l’emissora municipal, llavors ubicada al centre cívic Pla d’en Boet. Avui, Mataró Audiovisual, com a Entitat Pública Empresarial (una empresa 100% pública) integra en un únic mitjà tant la ràdio com dos canals de televisió; Mataró Televisió, la històrica televisió local de la ciutat creada l’any 1984, i Maresme Digital TV, impulsada per un consorci públic comarcal amb la posada en marxa de la TDT. Els dos canals es van convertir en un de sol, M1TV, l’any 2010. Set anys més tard, M1TV i Mataró Ràdio es van fusionar sota un únic mitjà púbic de comunicació audiovisual local de televisió, ràdio i Internet, sota el paraigües de Mataró Audiovisual, i va traslladar la seva seu al TecnoCampus.
"Em sento orgullosa de la feina feta"
La fins ara gerent de Mataró Audiovisual, Mei Ros, ha remès un escrit a Capgros.com per valorar la tasque que ha dut a terme a Mataró Audiovisual durant els darrers 15 anys. El reproduïm sencer a continuació.
Ben aviat farà 15 anys que vaig rebre l’encàrrec del Ple de l’Ajuntament de tirar endavant el projecte de crear una empresa per gestionar els mitjans audiovisuals públics de la ciutat –Mataró Audiovisual- i la nova emissora municipal, Mataró Ràdio. Tot això amb la voluntat manifestada per l’Ajuntament d’implicar-se en l’existència a Mataró d’un bon espai audiovisual de servei públic.
I ara fa just 4 anys vaig rebre el nou encàrrec d’incorporar dins de Mataró Audiovisual la gestió de la televisió, creant una estructura organitzativa multicanal, de manera que amb un mateix equip es tiressin endavant Mataró Ràdio, Mataró Audiovisual, el web mataroaudiovisual.cat i la productora audiovisual Mataró produccions. En tot aquest temps he treballat amb la missió que la ciutat de Mataró disposi d’un espai audiovisual de qualitat, concebut com un servei públic, a l’abast de la ciutadania, a través del qual promocionar i fomentar la comunicació local, l'ús social del català, promoure la participació i la proximitat, assegurant que l'espai informatiu audiovisual d'àmbit local no quedi desatès.
Que Mataró Audiovisual informi dia a dia per ràdio, televisió i per internet, que ofereixi la seva programació en directe, per streaming i a la carta; que després de 15 anys es compti amb una emissora de ràdio municipal amb més de 150 col·laboradors, o una televisió que, malgrat els canvis d’hàbits i les limitacions d’antena, mostri una línia clarament ascendent en la seva audiència en els 4 darrers anys, o que ambdós canals comptin amb una programació variada, informativa i de proximitat, per posar uns exemples, no són objectius fàcils d’assolir i més en moments tan convulsos com els actuals en els que l’evolució de la societat fa que tot canviï de forma precipitada i continuada, o que estiguem vivint una situació econòmica imprevisible.
Tampoc és fàcil la tasca d’ajuntar en un sol equip persones provinents de diferents camps, dirigir-los cap a un mateix objectiu i equiparar les seves condicions laborals. No és fàcil però també és un objectiu assolit. Tenim la sort que Mataró Audiovisual compta amb un equip de persones que creu en el que fa, i que treballa acuradament cadascú des del seu lloc per estar atent al que passa a la ciutat, per fer arribar a la ciutadania la informació, la retransmissió, el programa de l’entitat, la producció audiovisual o les feines administratives i el missatge publicitari al públic amb totes les garanties de professionalitat i de rigurositat.
En el moment que finalitza la meva responsabilitat al davant d’aquest gran mitjà, només puc dir que em sento orgullosa de la feina feta, de l’equip que m’ha acompanyat i només espero en un futur proper poder veure els beneficis que Mataró Audiovisual pot donar a la ciutat.
Mei Ros. Gerent de Mataró Audiovisual