Una fornada de nous agents de la Policia Local de Mataró. Foto: R.Gallofré

Vern Bueno Casas

Revifa per enèsim cop el conflicte entre part de la Policia Local i l’Ajuntament de Mataró

Desenes del policies protesten davant el consistori per reclamar millores laborals i canvis en el repartiment dels agents, i el govern municipal insisteix que no frenarà el nou model policial que intenta aplicar

Cada cert temps, de manera regular des de fa més d’una dècada, revifa el conflicte entre part de la plantilla de la Policia Local i l’Ajuntament de Mataró. Aquestes darreres setmanes ho ha fet de nou, amb reivindicacions laborals per part del grup d’agents representats pel sindicat SPLCME que, segons el consistori, amaguen en realitat un rebuig d’aquests policies al nou model organitzatiu que s’intenta aplicar en el cos. 

Mentre desenes de policies locals es manifestaven a les portes de l'Ajuntament, el portaveu del sindicat, José Luís Castro, va intervenir a l’Audiència Prèvia al Ple Municipal de maig, el passat dia 2, per denunciar les deficiències que, al seu parer, pateix el cos policial pel repartiment que s’efectua dels recursos humans disponibles. Segons Castro, aquesta distribució, afectada per la “falta de personal” que considera que pateix el cos, fa que no es pugui donar amb garanties el servei d’atenció al ciutadà en determinats dies o franges horàries, com ara nits, caps de setmana o festius. 

“Al nostre entendre, aquesta situació posa en risc la seguretat dels ciutadans i afebleix la capacitat de resposta davant una situació d'emergència. No podent garantir la normal convivència ciutadana” va assenyalar el representant de la secció sindical en la seva intervenció. Segons el SPLCME, el problema radica en bona part en el fet que la Policia Local necessita més agents, ja que “no s’ha arribat mai als 181 policies que hauria de tenir la ciutat de Mataró”, segons va assenyalar Castro. Actualment en són 151. 

Intervenció del portaveu sindical a l'Audiència Prèvia. Foto: Ajuntament de Mataró

En resposta a la intervenció sindical, la regidora de Via Pública, Núria Moreno, va assegurar que respectaven les reivindicacions del col·lectiu però que “no les podia compartir”. Des del govern municipal es considera que aquestes reclamacions en realitat encobreixen un rebuig de la plantilla representada per aquest sindicat al model policial que des de fa anys s’està aplicant al cos mataroní. “Aquest conflicte laboral s’emmarca en un canvi de model i organització de la policia, que és potestat d’aquest govern i que ens correspon a nosaltres impulsar, en resposta al que ens demana la pròpia ciutadania”, va defensar Moreno. 
 
En els darrers anys, i especialment des de l’arribada del nou intendent, Xavier Santajuliana (nomenat cap de la Policia Local aquesta primavera en substitució de Mateo Sánchez), s’està produint una reorganització de la Policia Local de Mataró. El nou model al que s’aspira passa per reforçar unitats com la Policia de Barri, amb presència més intensa i perllongada en un territori en concret, i àrees com la Unitat de Civisme i Convivència (UCC) que treballen a fons qüestions com el fenomen de les ocupacions; tot plegat per aconseguir una policia més preventiva que no pas reactiva, o dit d’una altra manera, que no es limiti a intervenir quan es produeix una incidència de seguretat o de convivèncvia sinó que intenti evitar que aquesta es produeixi.
 
Un gruix destacable dels agents, tot i que segons l’Ajuntament no majoritari, es mostra en contra d’aquest nou model, malgrat que des del sindicat que els representa les reivindicacions es vehiculen cap a l’àmbit de les condicions laborals, amb qüestions sobre la taula com ara les hores extra, l’organització de les vacances o el citat repartiment d'agents, el qual reclamen que es reequilibri amb més presència als torns de nit i caps de setmana. 
 

Roda de premsa de Mossos i Policia Local

El conflicte entre la plantilla i l’Ajuntament ha viscut capítols força amargs, com ara els torns de cap de setmana que van quedar sense cobrir l'any 2020 per la sobtada indisposició de diversos agents, als quals el consistori va acusar d’estar fent una vaga encoberta. Des de l’Ajuntament es va assenyalar llavors l’absentisme com un “problema greu i enquistat” en el si del cos, amb prop d’un 20% dels agents de baixa, alguns de llarga durada; unes afirmacions que van ser rebudes amb gran indignació per part de la plantilla, la qual va reclamar la dimissió del llavors regidor de l'àrea, Juan Carlos Jerez

El consistori també es mostra reticent a fer més cessions a nivell de salari i altres qüestions de condicions laborals a la plantilla de la Policia Local, i de fet la pròpia regidora de Via Pública, a l’Audiència Prèvia, va reclamar a la secció sindical que presentés les seves reivindicacions a la taula general on hi ha la representació sindical del conjunt de la plantilla municipal, donant a entendre que cal equiparar els drets del global dels treballadors de l’Ajuntament sense centrar-se tan sols en els dels agents.