Agents de la Policia Local, encarregats de vetllar per la seguretat a Mataró. Foto: R.Gallofré

"Revolució" en la Policia Local de Mataró per ser "més eficient" en la resolució de problemes

El cos policial canvia el model d'atenció ciutadana i reorganitza els efectius per reaccionar de manera més ràpida i eficac a les demandes dels mataronins i alhora poder solucionar conflictes de seguretat i convivència més complexos i enquistats

L’Ajuntament de Mataró ha iniciat un procés per reorganitzar la Policia Local de manera que sigui més efectiva que fins ara en la resolució de problemes i conflictes a la ciutat. L’objectiu és guanyar eficàcia i donar una resposta més adequada a les peticions ciutadanes, que massa sovint queden sense atendre correctament o bé sense resoldre. El nou model vol reforçar la capacitat de reacció immediata i alhora prioritzar un abordatge integral de les situacions conflictives, entre elles les ocupacions, amb una col·laboració més estreta amb la resta de departaments municipals i cossos de seguretat. El consistori confia que la plantilla ho veurà amb bons ulls, malgrat el conflicte latent que manté amb el consistori que ha generat problemes de tota mena, com ara vagues encobertes, en els darrers anys.

"Es volen resoldre els problemes des d'un punt de vista comunitari"

“Es tracta d’un canvi de cultura organitzativa i de treball focalitzada en la resolució de problemes des del punt de vista comunitari”, explica el primer Tinent d’Alcalde, Juan Carlos Jerez, que ho ha definit com una "revolució" dins del cos. Segons l’Ajuntament, el model actual de la Policia Local és massa reactiu. “Entra una trucada alertant d’un problema i el comandament hi envia una patrulla, però sovint aquesta no pot donar-hi solució més enllà d’un pegat d’emergència”, explica Jerez. A banda, en més d’una ocasió aquest model fa que no hi hagi prou patrulles per arribar a tot arreu i moltes demandes  no siguin ateses, quelcom que enfurisma els mataronins.

Roda de premsa de presentació del nou model policial a Mataró. Foto: V. B.

La Policia Local tindrà un nou protocol d'atenció ciutadana amb especialistes

La nova estructura es dividirà en quatre àrees: l'àrea territorial, on s'hi ubicarà dos terços de la plantilla i es dedicarà a l'actuació immediata i d'emergència; la policia de barri, que inclourà la unitat de civisme i convivència i treballarà més a mig i llarg termini en la solució de problemes enquistats; i l'àrea de trànsit. Però una de les claus és que la Policia Local es dotarà “d’un nou protocol d’atenció ciutadana amb especialistes en la matèria”, segons el regidor. Seguint un model similar al que ja s’aplica en altres àmbits de l’administració (Ajuntament, atenció primària a Salut...), a través de telèfon o bé telemàticament, amb personal específic que pugui gestionar directament la situació, establir què és urgent i què no i derivar-hi els recursos corresponents. “Hi haurà situacions que requeriran d’una actuació immediata d’una patrulla, però d’altres que s’hauran d’abordar d’una altra manera, potser no d’immediat”, recalca Jerez.

Així es vol acabar amb el sistema actual, que el responsable de Via Pública resumeix amb els següents paraules. “Ara es posa a la cua totes les incidències que entren a comissaria i es tracten totes igual; a més, sovint la patrulla no hi arriba a actuar perquè li surt una altra situació més urgent o bé perquè tenim els efectius ocupats, i la ciutadania s’enfada amb raó; el problema és que tot s’atén com si fossin emergències i des d’un punt de vista reactiu”.

Les claus

  • Dos terços de la plantilla es dedicaran a les actuacions immediates i d'emergències
  • La nova Policia de Barri treballarà més a llarg termini en la solució de problemes de seguretat i convivència enquistats
  • Canvi en l'atenció ciutadana: es vol donar resposta més ràpida a les emergències però també establir cita prèvia i resposta telemàtica
  • Canvi en la relació amb Mossos d'Esquadra, a qui es demana que assumeixi temes com la custòdia de detinguts
  • Caldrà veure com ho entoma la plantilla, en conflicte latent amb el consistori

Moltes situacions conflictives requereixen una feina que va més enllà de la resposta immediata, ja que requereixen d’investigació, mediació social o la intervenció d’altres departaments per resoldre-les. Per exemple, una patrulla pot dispersar un botellot, però si aquest fenomen es repeteix cada nit aquest tipus de resposta acaba sent inútil si no s’acompanya d’altres actuacions. En més d’una ocasió les patrulles tornen d’un servei determinat amb les mans buides, ja que se’ls ha enviat a fer front a una situació que en realitat l’han de resoldre altres departaments o serveis, com ara els Bombers o Urbanisme. I sovint no són una emergència, sinó que poden esperar  a ser ateses a l’endemà per l’àmbit expert en la matèria. Un model disfuncional al que, en definitiva, es vol donar un tomb.

L'edifici de Via Pública, on hi ha la comissaria de la Policia Local. Foto: Ajuntament

La unitat que lluita contra les ocupacions és el model a seguir

No tota la Policia Local, però, funciona amb aquests paràmetres. La Unitat de Civisme i Convivència (UCC), creada el 2017 i centrada principalment en el fenomen de les ocupacions, es considera un cas d’èxit, amb un model de treball que es vol traslladar ara a la resta del cos policial. La seva metodologia inclou un abordatge transversal dels conflictes, basat tant en la prevenció com en la resolució, apostant per la coordinació altres departaments (Llicències, Aigües de Mataró, Serveis Socials), així com amb els Mossos i la Policia Nacional.

Canvi en la relació amb els Mossos

Millorar la coordinació amb els Mossos d’Esquadra també serà una de les claus del nou model organitzatiu. A banda de la reclamació històrica de més agents de la Policia de la Generalitat per a Mataró i entorns, l’Ajuntament reclama que Mossos assumeixi el rol que li pertoca segons la Llei de Cossos de Seguretat de 1986 en qüestions com la custòdia i trasllat al jutge dels detinguts, tasca que avui realitza en part la Policia Local i a la que ha de destinar massa recursos i temps.

Incorporació de nous agents a la plantilla, l'estiu passat. Foto: Ajuntament

Augment de la plantilla

Una altra qüestió cabdal per implementar aquesta nova organització és l’augment de la plantilla, que passarà de 176 a 181 agents l’any 2022 (a banda de la cobertura de baixes que fins ara no es feia). A això s’hi suma una reorganització dels efectius basada en treure policies de tasques administratives i tècniques, de les quals s’encarregaran ara altres funcionaris, perquè els agents es puguin centrar en feines 100% policials. Un exemple d’això és la contractació de seguretat privada per a equipaments com el propi Ajuntament.

Qui haurà de posar a la pràctica tots aquests canvis són, evidentment, els agents i els seus comandaments. Però quina és la predisposició de la plantilla, tenint en compte que la seva relació amb part dels comandaments i amb l’Ajuntament és molt tensa? En els darrers anys els sindicats de la Policia Local han fet demostracions de força com ara una vaga encoberta en el torn de nit, així com altres protestes contra el model de Policia de Barri. El consistori confia, però, que aquesta nova proposta serà ben rebuda pels agents. “És un canvi molt ambiciós, però l’introduirem gradualment, i ara per ara no suposa canvis importants per a la tasca de cada agent”, resol Jerez.

Etiquetes: