Per sisè dia seguit, Mataró millora en les principals dades del seguiment epidemiològic en plena pandèmia de Covid-19. Segons les dades facilitades aquest diumenge pel Departament de Salut el risc de rebrot ha perdut 200 punts més i també baixa l’Rt, que es queda a 1,07, ben a prop de l’1.
Cal recordar que l’Rt mesura la velocitat de reproducció de la malaltia i quantifica cada positiu a quants més en contagia. Des de l’inici de la pandèmia, les autoritats li han conferit una gran importància perquè es considera que els contagis estan en creixement a partir de 1 (quan cada cas en provoca un altre) o decreix quan se situa per sota. En només una setmana, de dilluns a diumenge, Mataró ha passat d’una Rt de 1,98 (cada cas en contagiava 2 a la pràctica) a estar pràcticament en 1.
El risc de rebrot també està protagonitzant un descens pronunciat després d’acostar-se a tocar dels 2.000 punts amb les dades obtingudes dilluns. Des de llavors el descens ha estat sostingut i diumenge l’indicador marca 1.338 punts. Cal tenir present que, tot i el descens relatiu, la situació segueix sent epidemiològicament de màxima alerta ja que per sobre dels 200 punts el risc es considera molt alt i Mataró en marca 1.338. Per altra banda, el seguiment d’aquest indicador ja ha donat mostres amb anterioritat de la seva volatilitat.
Major control però incidència encara alta
De l’anàlisi de les dades (que cal recordar que mostren tendències consolidades i recullen casos de fins a 3 dies abans de l’actualització) se’n pot desprendre una lleugera millora venint d’una setmana, la del 15 al 21 d’octubre, en què la situació es va descontrolar per complet. Un bon indicador de com de greu és la situació acumulada es pot constatar amb la incidència acumulada en 14 dies, que marca 1.342,80 punts quan és un indicador en el que el llindar de gravetat el marquen els 500. Mataró està lluny de controlar el virus i segueix sent una ciutat singularment afectada pels contagis.
Entre el 22 i el 28 d’octubre s’han confirmat 800 casos de Covid-19 via PCR o test d’antígens, resultant positives 13 de cada 100 fetes.