-

J. Vives

Robafaves aplica un pla de xoc contundent per garantir la seva continuïtat

La caiguda de les vendes obliga a la cooperativa a plantejar una reestructuració de la plantilla i de la botiga del carrer Nou

La llibreria Robafaves reduirà notablement la seva plantilla i podria reestructurar també l’espai de la seva botiga al carrer Nou. Són dues de les mesures del pla de xoc “contundent” que la històrica cooperativa mataronina es veu obligada a dur a terme per poder assegurar la seva continuïtat. Així ho han explicat a Capgròs el president de la cooperativa, Xevi Vilert, i el seu nou gerent, Esteve Guardiola, remarcant que la voluntat decidida és de mantenir oberta la botiga.

La davallada de vendes dels darrers anys ha portat la llibreria a una situació greu que fa necessari “prendre mesures dràstiques per reduir la despesa” i poder així fer front als deutes que acumula la cooperativa. Els socis van celebrar dijous, dia 26, una assembla on es van acordar aquestes mesures que afectaran a un gruix important de la plantilla de la llibreria. A més, segons expliquen, no es descarta reduir l’espai d’exposició i venda al públic o bé, estudiar la possibilitat de compartir part del seu espai actual (dues plantes al carrer Nou, 9), amb alguna altra activitat complementària. “Aquest és el primer pas per continuar amb l'activitat”, insisteix Xevi Vilert, que es mostra convençut que “Robafaves té sortida” i demana més que mai el suport dels mataronins. En aquest sentit, assenyalen que la cooperativa està treballant també per trobar noves vies que els permetin refer la relació amb els proveïdors així com per poder renegociar el deute pendent. “En aquesta nova etapa serà fonamental tenir més que mai bones relacions amb el món cooperatiu”, afegeixen.

La situació econòmica de Robafaves s’ha anat agreujant en els darrers anys a conseqüència, en primer lloc, d’una llarga sèrie d’inversions que no van donar els resultats esperats. Les aventures amb la llibreria Catalònia de Barcelona i amb la botiga Actua (oberta conjuntament amb l’Abacus), o la compra de la Casa del Bisbe per instal·lar-hi el Robafaves Jove, han estat “inversions sense rendabilitat”, expliquen. A això, s’hi suma una davallada creixent de les vendes, de prop del 30% des de l’any 2008, així com els efectes de la crisi econòmica general, que ha fet reduir el nombre de vendes que Robafaves feia a les administracions (en conceptes com ara els llibres per les biblioteques públiques). La crisi, a més, també ha afectat profundament a una altra de les activitats de Robafaves, la fabricació i instal·lació de mobles per a llibreries i biblioteques. Davant aquesta situació, “el més fonamental és poder tornar el deute”, insisteixen, i per això cal “ajustar l’estructura a les vendes". "Mentrestant, tenim un equip de gent que internament ja està repensant el negoci i projectant-ne el futur”, conclouen.

Etiquetes: