Les cooperatives Robafaves i Abacus assumiran conjuntament el deute que ha quedat pendent de la botiga Actua, oberta fins el passat mes de juny a la plaça de la Muralla. Amb aquesta decisió es posa fi al conflicte que ha enfrontat les dues cooperatives, després del fracàs del projecte d’Actua que gestionaven conjuntament. El conflicte va esclatar per les diferències entre Robafaves i Abacus respecte les solucions a adoptar amb Actua. La cooperativa mataronina, amb una participació del 25% a Actua, era partidària de tancar la botiga. Abacus, fent valer el seu paper de soci majoritari amb una participació del 75%, va decidir absorbir l’Actua i obrir en el seu mateix emplaçament una botiga Abacus.
El president de la cooperativa Robafaves, Xevi Vilert, explica que s’ha arribat a un acord per assumir conjuntament les pèrdues acumulades. A més, “hem acordat retirar totes les demandes”, afegeix Vilert, que recorda que tant Robafaves com a Abacus n’havien interposat. Pel responsable de Robafaves, aquesta solució permet “tancar un parèntesi” que segons admet, “ha estat pesat i ens ha fet mal, no només per una qüestió emotiva sinó també econòmica”. “Nosaltres hem quedat molt decebuts de la relació amb Abacus, perquè entenem que la relació s’havia de basar en la transparència, la solidaritat i l’intercooperació”, afirma. “El que ara volem és passa pàgina i parlar de les coses bones que farem a partir d’ara”, afegeix Vilert, que recorda que des del passat estiu, Robafaves ha fet un esforç per ampliar i diversificar la seva oferta, organitzant activitats diverses com ara concerts en directe, hores del conte al carrer o el cicle sobre novel·la llatinoamericana contemporània que se celebra aquesta mateixa setmana.
Per la seva banda, la cooperativa Abacus assegura, a través d’un comunicat, que el “punt i final del conflicte certifica la consolidació del nou establiment Abacus a can Xammar i l’aposta d’aquesta cooperativa per la ciutat de Mataró i el Maresme”. Des d’Abacus, s’atribueix la fallida del projecte Actua al fet que es retardés l’acabament de les obres a la zona on s’ubicava la botiga a Can Xammar, circumstància que “va generar pèrdues”, així com a les dificultats per fer front a aquests deutes. Abacus va optar per la absorbir l’Actua “per salvar aquest establiment, per considerar-lo estratègic per la comarca i la cooperativa”.
Deute pel lloguer pendent
Amb el desembarcament d’Abacus a Can Xammar es van renegociar les condicions de pagament del deute que Actua tenia pendent amb l’empresa municipal Pumsa, propietària del local de mil metres quadrats de la Plaça de Can Xammar. Actua no va pagar fins el 2008 el lloguer del local, com a mesura compensatòria pel fet que la zona no estava desenvolupada urbanísticament segons els terminis previstos. Per aquest concepte, Actua acumula un deute de 360.000 euros, interessos inclosos.