Els veïns de Rocafonda estan preocupats per la situació que es viu en els darrers mesos al carrer del barri, on s’han acumulat incidents com ara baralles o agressions sexuals. El problema principal, afirmen molts, és la venda de droga i els narcotraficants que s’han instal·lat a la zona. De tant en tant, hi ha baralles sonades entre narcotraficants, drogoaddictes, etc. “No són veïns del barri, és gent que ha portat la delinqüència a la zona i només fan que provocar malestar i baralles. No volem que Rocafonda s’acabi convertint en una situació com el Raval de Barcelona, necessitem que això s’acabi ja”, comenten dues veïnes que viuen a l’avinguda d’Amèrica.
Són precisament aquestes baralles al carrer i els problemes de drogues les que fan aparèixer el nom de ‘Rocafonda’ a titulars de mitjans de comunicació. Una situació que no agrada gens als veïns, ja que marca el barri amb aspectes negatius i invisibilitza tots els positius. Maria Majó, de l’Associació de Veïns de Rocafonda, destaca que hi ha un petit grup de persones que estan provocant patiment i inseguretat però no només al barri, a tota la ciutat. “Em sorprèn molt que hi hagi gent que parli de Rocafonda com si no fóssim Mataró. Els problemes que vivim al barri també són problemes de la ciutat i que en qualsevol moment es poden traslladar a un altre carrer, ja sigui d’aquest barri, del Centre o qualsevol lloc”. Així mateix, destaca que calen més recursos policials per acabar amb aquesta delinqüència que no té res a veure amb els veïns i famílies de Rocafonda “cal una millora a tota la ciutat per solucionar problemes profunds com la pobresa creixent per les poques sortides pels joves a nivell laboral, la inexacta distribució de la població nouvinguda, etc”.
Abdessamad El Bakali, de l’entitat musulmana Al Ouahda, que gestiona l’oratori del barri, coincideix amb que les màfies que s’han instal·lat a la zona, que trafiquen amb droga i que tenen pisos ocupats són els que estan provocant aquesta preocupació i inseguretat entre els veïns. “Rocafonda és un barri molt divers i heterogeni on últimament estem vivint situacions força negatives que empitjoren la imatge del barri i de la ciutat. Les entitats i associacions fem el que podem però es tracta de problemes molt grossos i no podem enfrontar-nos sols a tot això, necessitem més efectius policials”. És habitual que els veïns sàpiguen on estan els punts més conflictius, per exemple alguns bars o locals, “quants expedients s’han d’obrir perquè finalment tanqui un d’aquests bars on sabem perfectament que hi ha tràfic de drogues?”, es pregunta. És precisament aquesta lentitud de tràmits i accions judicials de les quals sembla que les màfies se n’aprofiten. “Coneixen molt bé els passos administratius i van per davant. S’ha d’actuar amb fermesa i protegint l’interès comú”, diu. Aquesta protecció és la que troben a faltar alguns pares com l’Abdessamad, que els preocupa que els seus fills puguin ser víctimes de robatoris a primera hora del matí de camí a l’escola o que juguin a zones on aquest grup de delinqüents realitzen les seves activitats.
Contra l’estigmatització
L’Alfonso Palacios viu a Rocafonda des de fa 42 anys i explica que el tema de la seguretat al barri s’ha descontrolat. “Hi ha un conflicte m’imagino que de bandes però no és un problema que es viu només a Rocafonda sinó a Mataró en general. Em preocupa molt que s’estigmatitzi el meu barri quan hi ha conflictes a tot arreu, no només a Rocafonda”, una reflexió amb la qual coincideixen moltes altres persones de la zona. Així i tot, confirma que actualment la situació va més enllà dels simples robatoris o ocupacions. “El problema és que la situació s’ha tornat molt violenta”. I el motiu principal són aquestes màfies que realitzen les seves activitats delictives a l’espai públic i a locals i que a més a més, s’enfronten entre ells. Un dels aspectes que sol comentar-se quan es parla d’aquests delinqüents és que molts d’aquests són d’origen estranger. “Això provoca que s’estigmatitzi aquesta comunitat i no és gens positiu”, remarca l’Alfonso. Abdessamad coincideix amb aquesta reflexió, ja que “a través d’aquests discursos xenòfobs es generalitza. No té res a veure un individu que es pot dir Mustafà i que trafica amb drogues amb el teu veí del tercer que es diu Mohamed, que té dos fills i que treballa per tirar endavant la seva família. L’única relació que tenen és que poden ser el mateix país d’origen”. És per això que volen destacar que els veïns que viuen a Rocafonda no tenen res a veure amb les baralles i problemes que s’estan produint i que aquestes situacions negatives no representen al barri. Precisament, aquest divendres 3 de maig, l’Associació de Veïns de Rocafonda, l’Esperança, Ciutat Jardí i Valldeix organitza un debat d’alcaldables a les 19h al Centre Cívic Can Noé.