La ruta que proposem ens proporcionarà durant la caminada d'unes dues hores i mitja, vistes magnífiques. És l'impressionant paisatge del congost de Collegats, pas natural entre els dos Pallars i per on la Noguera Pallaresa troba camí cap al sud. Collegats va ser fins el segle XVII una barrera infranquejable que obligava a fer grans voltes per anar d'un Pallars a l'altre. La ruta d'avui ens porta a visitar les ruïnes del monestir de Sant Pere de les Maleses, encabit a l'interior d'una balma, en una zona de difícil accés. Està documentat des de l'any 868. Primer com a monestir independent i posteriorment, com a priorat depenent del monestir de Gerri de la Sal. Ja al segle XIX va quedar reduït a un petit santuari que, amb el temps, es va anar abandonant.
imatge
La caminada fins a Sant Pere de les Maleses amaga sorpreses agradables a cada raconada. Al paisatge espectacular i d'una bellesa excepcional dels penya-segats de Collegats s'afegeix la singularitat i llarga història del monestir i importants valors naturals en transcórrer per l'hàbitat del trencalòs, el pela-roques, el voltor i la llúdriga.
Fixarem el punt de sortida a l'àrea de descans de la Font de la Figuereta, a la carrtera C-13 entre La Pobla de Segur i Gerri de la Sal. Des d'aquí emprendrem camí per la pista asfaltada de Gramuntill. Poc després la pista deixa d'estar asfaltada.
A la dreta de la pista un senyal de direcció indica el camí que cal agafar per anar a Sant Pere de les Maleses. Es tracta d'un corriol per on antigament es feia baixar fusta que s'enfila cap al penya-segat passant per sota d'una línia d'alta tensió. El corriol és força dret fins a arribar a la primera feixa de roca on es troba el camí del monestir provinent de Gramuntill. Trobarem un replà entre dues parets de roca i a partir d'aquest moment, el camí va paral·lel a la gran paret del congost de Collegats, buscant l'entrada del barranc de Sant Pere que està senyalitzada.
Un cop creuem el barranc, a l'altre marge, el camí gira a la dreta, riu avall i s'acosta a la balma sota la qual hi ha les restes del monestir de Sant Pere de les Maleses.
Per la tornada, desfem em camí fins el barranc de Sant Pere, creuem em riu i guanyem alçada per l'altre marge. Arribarem a uns errat des del qual es veu la Noguera Pallaresa - que ens quedarà a la dreta - i on el camí, torna a canviar de direcció, ara cap al nord. Passarem per sota una línia elèctrica i farem una ziga-zaga per arribar a la cova de la Serpent (està indicat).
Passada la cova, el camí s'enfila fins arribar al peu de la paret de roca. Just sota el penya-segat el camí gira a la dreta cap a una torre d'alta tensió des de la qual podrem veure clarament el barranc de l'Infern. El descens des d'aquí i fins arribar a la carretera és molt ràpid. Per tornar a la font de la Figuereta creuarem la carretera i caminarem entre la carretera i el riu, cap a la dreta, fins al túnel. Aquí, l'antiga carretera s'ha convertit en un pas de vianants. Passats els barrancs de l'Infern i Llabró, l'antiga carretera, torna a sortir a la C-13, on cal caminar per l'andana els darrers 200 metres per arribar de nou a la font de la Figuereta.