La Fundació Territori i Paisatge de l'Obra Social de Caixa Catalunya celebra un any més el Dia Mundial dels Ocells organitzant excursions guiades pels seus espais protegits i en custòdia.
Enguany, la primer proposta, la del dissabte 7 d'octubre, durà els interessats a la reserva natural de Sebes, i compta amb l'al·licient de poder assistir a les tasques científiques d'anellament d'ocells que es duen a terme en aquest territori. La resta de visites guiades estan programades per al diumenge, de manera que es podran observar ocells al Port d'Arnes, la Muntanya d'Alinyà, el congost de Mont-rebei i les Basses de Gallissà.
Reserva natural de Sebes (Flix, Ribera d'Ebre)
En aquest indret, es podran descobrir boscos de ribera, canyissars, poblaments ibers, s'hi podrà conèixer els projectes amb què col·labora la Fundació Territori i Paisatge de Caixa Catalunya, com són: el projecte de reintroducció de la cigonya blanca a les Terres de l'Ebre i la millora de pastures mitjançant cavalls de la Camarga.
El Port d'Arnes (Arnes, Terra Alta)
El Port d'Arnes és un bell i singular paratge situat al congost del riu Estrets d'Arnes, al Parc Natural dels Ports de Tortosa-Beseit. L'indret ofereix un relleu de masses rocoses formades per calcàries i conglomerats, amb altiplans, dolines, cingles, barrancs i gorgs d'aigües transparents. Les pinedes i els matollars dominen un paisatge on també es poden contemplar rapinyaires com el voltor, l'aufrany, l'àguila cuabarrada i alguns exemplars de trencalòs i de voltor negre. Una altra espècie característica d'aquesta zona és la cabra salvatge, un dels animals més emblemàtics del Parc Natural dels Ports.
La Muntanya d'Alinyà (Fígols i Alinyà. Alt Urgell)
L'excursió guiada per la Muntanya d'Alinyà ens permetrà observar diferents espècies d'ocells que viuen en aquesta zona de gran valor ecològic, com són l'àguila daurada, el voltor o el trencalòs. De fet, aquest ventall de possibilitats de veure grans rapinyaires s'ha ampliat recentment amb la incorporació a la fauna de l'indret de dos exemplars de voltors negres. Aquest fet fa que Alinyà esdevingui l'única regió d'Europa on es poden contemplar les quatre espècies de voltors europeus: el voltor negre, el voltor comú, el trencalòs i l'aufrany. A banda de l'observació dels ocells, l'itinerari també permet admirar la bellesa dels paisatges que ofereix la Muntanya d'Alinyà, un indret situat al Pre-Pirineu català, entre la vall del Segre i la serra del Cadí.
El Congost de Mont-rebei (Sant Esteve de la Sarga, Pallars Jussà)
El Congost de Mont-rebei és una frontera natural entre les terres catalanes i aragoneses, excavat per les aigües del riu Noguera Ribagorçana. Destaca per ser l'últim gran congost de Catalunya que no ha sofert el pas de cap infraestructura i conserva el seu estat natural gairebé intacte. A les seves parets, que arriben a assolir prop dels 500 metres, ofereixen algunes plantes com l'orella d'ós i la corona de rei, i nien rapinyaires com ara: el tencalòs, l'àguila daurada, el voltor comú, el falcó pelegrí, les gralles de bec groc i les gralles de bec vermell.
Les Basses de Gallissà (Bellver, Cerdanya)
Les Basses de Gallissà són un aiguamoll de muntanya a la vora del riu Segre on s'està treballant per reintroduir la cigonya blanca. Aquest espai protegit, gestionat conjuntament per l'Ajuntament de Bellver de Cerdanya i la Fundació Territori i Paisatge de Caixa Catalunya, s'ha condicionat com a zona d'ús lúdic i educatiu.
L'excursió transcorre en part per unes passeres de fusta instal·lades per creuar les àrees que sovint inunda el riu. Tanmateix permet descobrir els diferents ambients naturals de les basses de Gallissà i conèixer el projecte cigonya blanca que hi duu a terme la Fundació Territori i Paisatge de la mà de Lutra Associació Mediambiental. Igualment es podran observar alguns dels representats de la fauna de la zona com el picot garser petit.