La seu de Comissions Obreres (CCOO) de Mataró acull des d'ahir una mostra biogràfica de la comunista i sindicalista Margarida Abril (Argentona, 1910-Mataró, 2003). Aquestaexposició, que es podrà veure en aquest espai fins el 9 de juny, ha estat creada per la Fundació Pere Ardiaca.
D'un roig encès. Evocacions sobre un símbol del comunisme català evoca la figura de l'argentonina Margarida Abril, membre destacat de la Confederació Nacional del Treball (CNT), de les Juventuts Comunistes de Catalunya (JCC), del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC), del Partit Comunista Español (PCE) i del Partit Comunista de Catalunya (PCC). Aquesta proposta preten ser un reconeixament a una dona que va dedicar tota la seva vida a la lluita obrera.
Als catorce anys, quan treballava a una fàbrica tèxtil de Mataró, va endinsar-se en el món del sindicalisme. Durant la Guerra Civil va estar al front i un cop acabat el conflicte va haver d'exiliar-se a Mèxic. A la seva tornada, l'any 1943, va patir anys de presó i va haver de viure a la clandestinitat, per exemple, no podia passejar per Mataró perquè era massa coneguda. No va tornar a la ciutat que l'havia vist créixer fins el 1976, on moria el 13 d'agots del 2003.
La presentació oficial d'aquesta exposició, que tindrà lloc aquest dissabte a la seu de CCOO de Mataró, comptarà amb la presència del responsable polític del PCC de Mataró, Paco Conde; del biograf de la homenatjada i responsable de l'Àrea d'Història de la Fundació Pere Ardiaca, Manuel Moreno; una companya de lluita d'Abril, Victòria Cruz; i el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Mataró, Jaume Graupera.
El tríptic d'aquesta mostra, a part d'una relació de la seva biografia i unes fotografies, també recull paraules d'algunes de les personalitats que la van conéixer, com el president del Partit Comunista Espanyol, Santiago Carrillo; el Conseller de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, Salvador Milà; o l'escriptora, Teresa Pàmies, entre d'altres. Després de la seu de CCOO aquesta exposició també es podrà veure al Centre Cívic de Cerdanyola fins el 17 de juliol.