El carrer Sant Benet és avui en dia un dels eixos comercials més dinàmics de la ciutat. El creixement de la ciutat ha convertit aquest carrer, que connecta la plaça de les Tereses amb el carrer Biada, en la via natural que uneix els barris de Peramàs, Pla d’en Boet i Cerdanyola amb el centre històric i la seva zona comercial. Aquesta és també la porta d’accés al centre ciutat dels visitants que arriben a Mataró amb l’autobús urbà. Aquest trànsit continu de vehicles i persones ha definit, al llarg dels anys, el caràcter nerviós i dinàmic d’aquest vial.
Fa trenta anys, el carrer Sant Benet ja comptava amb força botigues. Però era un comerç ben diferent al que s’hi pot trobar avui en dia. Les petites botigues, negocis familiars de tota la vida molt vinculats a la vida dels propis veïns de la zona i a l’activitat pròpia del mercat de la Plaça de Cuba, van anar donant pas, lentament, a la instal•lació de comerços moderns que van ser capaços d’atraure nova clientela d’altres zones de la ciutat. Així ho recorda Toni Ymbern, de la botiga de decoració Trànsit, una de les més veteranes del carrer Sant Benet. “Recordo quan als anys vuitanta es van instal•lar la perruqueria Cebado-Sanelen i la botiga d’electrodomèstics Picó, que van fer pujar el nivell del carrer. Abans estava considerat un carrer comercial de segona però a partir d’aquell moment aquests comerços van començar a portar gent d’altres zones cap aquí”, relata Ymbern.
Des de la botiga de Decoració Novo també han estat testimonis, en les darreres dècades, de l’evolució que ha patit el carrer Sant Benet, els canvis de fisonomia del vial i la transformació en el tipus de comerç que s’hi ha instal•lat. “Amb els anys el carrer Sant Benet s’ha anat fent molt més important”, destaca Rosa Martínez, de Novo. Aquesta botiga fa 27 anys que està oberta al bell mig d’un carrer que s’ha anat transformant profundament. Són molts encara els que recorden el carrer Sant Benet de voreres estretes i amb cotxes aparcats, amb un trànsit febril i continu de vehicles. El pas de cotxes i autobusos pel carrer Sant Benet és una de les seves característiques. Tant és així, que Toni Ymbern va posar ‘Trànsit’ a la seva botiga inspirat en el nervi d’aquest carrer.
El trànsit de vehicles pot semblar d’entrada un handicap important per aquest eix comercial, a diferència d’altres carrers com Sant Josep, on els caps de setmana es limita la circulació de cotxes. Però tot i això, s’han aconseguit millores. Són diversos els botiguers que destaquen el canvi que va suposar la reurbanització del carrer Sant Benet, quan es va eliminar l’aparcament i es van ampliar les voreres. Va ser la manera de fer més agradable el passeig d’aquest carrer on, per altra banda, hi circulen molts vianants amunt i avall, de camí al centre, per anar a buscar la canalla a l’escola de Santa Anna propera, o per anar a la plaça de Cuba.
Una part dels botiguers voldria que el carrer es convertís definitivament en una zona de vianants, a la manera d’altres eixos comercials del centre. Però també n’hi ha d’altres, com el mateix Ymbern o Fransina Bigorra de la cotilleria Fransi, que creuen que el pas de vehicles també els beneficia: “com que de vegades hi ha embussos els cotxes es queden aturats i sovint veus els conductors mirant els aparadors de les botigues”, explica Bigorra. Per Ymbern, una bona solució seria tallar la circulació del carrer els dissabtes, el dia d’anar de compres per excel·lència.
De fet, el carrer Sant Benet ha fet alguns assajos com a carrer de vianants tallat al trànsit de vehicles. Els botiguers d’aquest carrer van ser els primers en organitzar, l’any 2012, l’activitat del “Comerç a Cel Obert”, una jornada en què les botigues surten al carrer per apropar-se als vianants que passegen per la zona. L’èxit del “Comerç a Cel Obert” ha animat altres carrers a sumar-se a aquesta activitat, que demostra l’empenta i iniciativa dels botiguers del carrer Sant Benet.