Els més veterans deuen recordar allò del “passi-ho bé i passi-ho bé, passi-ho bé i moltes gràcies, passi-ho bé i fins l’any que ve” del disc en el que el millor grup maresmenc de la història, La Trinca, cantava la seqüència d’una Festa Major. La cosa s’acaba però ens ho hem passat bé i preval l’agraïment i el pensar en la propera edició. D’això va precisament un acte de nom tan descriptiu com el de l’Anem a Tancar, el que simbolitza de la millor manera el sentit de comiat del 29, el darrer dels millors dies de l’any. Les figures se’n van de l’Ajuntament i van fent fins a Can Marfà amb un aire de comiat evident però sense cares llargues i aprofitant i exhaurint cada metre del recorregut perquè els mataronins ballin i gaudeixin una darrera vegada.
L’Anem a Tancar és un d’aquells actes que va sorgir d’una necessitat. Quan les figures anaven de la Llar Cabanelles a l’Escorxador, fora de programa, la gent les seguia. Quan van passar a Can Marfà i ja no venien de cap altre lloc, el sentit del darrer cercavila es va institucionalitzar. I de fet ha quedat fixat tot un sentit, des de l’Enfigura’t previ a darrere de l’Ajuntament on es poden ‘provar’ les figures o encendre una forca de les Diablesses fins a l’inici de la pròpia cercavila, el seu recorregut revirat amb el moment precís i pictòric de les Escaletes, com quan al girar el carrer de Colón tot ja és inevitable i un cop arribats a Can Marfà es fan les darreres ballades.
Grallers i flabiols, precisament, solen tocar el ‘passi-ho bé’ just a l’entrar a l’antiga fàbrica. Una traca dona la informació sonora que s’ha quasi acabat la festa. Només queda, als resignats, córrer a aprofitar algun dels actes de programa que queden.
Atenció a:
- Bastons i vermut: En el context d’unes Santes massificades en la que la majoria d’actes han tendit al gegantisme, el matí del 29 (que a més aquest any és dissabte) amaga un tresor en forma del Vermut de Bastons. Un passeig de les dues colles locals per les places i cellers del Centre sense altre acompanyament que la música dels flabiolaires. Una passejada refrescant i tranquil·la en la que no hi falten ni els glops ni el xeflis.
- La carretillada nova: ’acte nou d’aquest any a la Plaça de l’Ajuntament ve precedit per una declaració d’intencions del Ball de Diables de Mataró: volen simbolitzar el retorn a l’infern i serà un espectacle (no per posar-s’hi a sota sinó per mirar-s’ho, s’entén) ple de foc i molt espectacular. La carretillada agafa el nom de les carretilles, l’artefacte de foc que encenen els propis diables, les momerotes o les diablesses. Hi haurà guspires a dojo!
- Mascletà mataronina: A València les mascletàs solen ser de dia. O més ben dit de migdia. Vinga soroll, vinga enrenou, vinga esclats que són de pirotècniia però que també simbolitzen l’espetec festiu de la nostra cultura que associa aquest foc a la celebració. A Mataró i de la mà de la Pirotècnia Tomás ja tenim la mà trancada en gaudir de la nostra particular versió de la mascletà. A mitjanit, marcant el pas al temut dia 30.
L'itinerari d'actes del dia 29
Vermut de bastons
- 12.30 h / Des de la plaça de Cuba amb el carrer de Cuba
- Ball de Bastons de Mataró i Bastoners de Mataró
ENFIGURA’T
18 h / Plaça de l’Ajuntament
ESPAI FAMILIAR DEL NOU PARC CENTRAL
- 18.15 i 20.15 h: Contes desexplicats Vivim del Cuentu
- 19 h: HoHiHu Farrés Brothers i cia
- 21 h: Verbena Lamajara
Anem a tancar
- 19.15h. Des de davant de l’Ajuntament
CONCERT DE FESTA MAJOR
- 19.30 h / Parc Central Orquestra Selvatana
CONCERT A BANDA
- 21 h / Passeig marítim. Escenari Espigó (al costat del CNM)
- Banda de l’Agrupació Musical del Maresme i Barcelona Gospel Messengers
LA CARRETILLADA
- 22 h / Plaça de l’Ajuntament
TRONADA DE FI DE FESTA
- 24 h / Espai Firal del Nou Parc Central
ESPETEC FINAL
- 0.10 h / Parc Central La Selvatana i La Tribut FM
L’ALBADA
- Tot seguit / Des del Parc Central Los Labradores