Els estralls de la dana al País Valencià han generat una onada de solidaritat des de Catalunya. Molts col·lectius s’han organitzat per recollir menjar, roba i diners. Simultàniament, centenars de persones s’han desplaçat aquest cap de setmana llarg fins la zona zero per col·laborar ‘in situ’. Pels carrers de pobles com Sedaví, Picanya o Paiporta es poden veure catalans arremangats per treure fang, retirar deixalles i repartir aliments. “Se’t trenca l’ànima veient les notícies. Venir és el mínim que podem fer”, expliquen. Entre els desplaçats hi ha, entre altres, membres de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), dels Bombers de la Generalitat a títol individual i una expedició d’un centenar de persones organitzades des de Barcelona.
Per part dels ADFs, entre ahir divendres -aprofitant la festivitat de Tots Sants- i aquest dissabte han baixat fins el País Valencià una vuitantena de voluntaris des de diferents punts de Catalunya. En el cas dels Bombers, també hi ha grups de voluntaris vinguts d’arreu del Principat per col·laborar en les tasques de rescat i desaigüe.
Tot i que inicialment els ADF recelaven de si l’ajuda seria acceptada per les reticències del govern valencià, van decidir fer el trajecte “perquè a girar cua sempre s’és a temps”. El president la Federació Penedès-Garraf, Francesc Martínez, explica a l’ACN que de moment la seva tasca s’ha centrat en ajudar els veïns de Picanya a treure aigua dels pàrquings soterrats, posar tanques a zones de perill “i ajudar tothom qui ho demanava". "És una ajuda que et surt de dins”, assevera.
Martínez relata que el 2019 va participar a les tasques de recuperació posteriors a l’aiguat de l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà), que el van deixar impactat, però assegura que l’escenari amb què han topat a l’Horta valenciana els ha “fet plorar”. “Quan parles amb els veïns i veus que pot haver 2.000 desapareguts que probablement seran víctimes mortals, se’t posa la pell de gallina”, apunta, tot destacant que confia que la seva ajuda “doni una mica d’esperança” als damnificats.
Aquests voluntaris estan entregats a la causa però també destaquen que la feina és “molt i molt cansada”, tant física com mentalment. Caminar hores i hores amb botes d’aigua entre un pam de fang, traginar les bombes d’aigua i treure pales de deixalles els està deixant “esgotats”. Un desgast al qual s’hi suma l’impacte emocional “quan saps que als pàrquings hi ha cotxes amb gent atrapada sota l’aigua”.
“Obsessió en no molestar i fer les coses bé”
En paral·lel al voluntariat de perfil més professionalitzat, des de Catalunya hi ha hagut molta mobilització de la societat civil. Un dels grups organitzats va sortir ahir divendres al matí des de Barcelona, articulats des de l’Associació per la Participació Polítics. Són un centenar de voluntaris “amb l’obsessió de fer les coses bé, sense molestar, i amb molta connexió amb les autoritats locals”, explica un dels impulsors, Jordi Graupera, que assenyala que el grup s’ha gestat a través de la pàgina web voluntarisdana.cat.
Entre els inscrits hi ha l’Oriol de Marcos, de Sabadell. Ell es va apuntar sol a l’expedició, i relata que ahir van centrar la seva tasca en organitzar les tones de menjar que havien arribat al pavelló de Sedaví, que prèviament van netejar de fang. La feina es va allargar fins gairebé les quatre de la matinada, un esforç que aquest dissabte s’ha complementat amb la retirada de fang i deixalles dels carrers de Picanya i Paiporta. “Sobretot volem ajudar allà on siguem útils”, recalca, mentre defineix com a “molt impactant” la imatge dels carrers de tots els pobles arrassats per la torrentada.
“Se’t trenca l’ànima”, afegeix l’Alba Pujol, de Barcelona, que diu que veure les notícies de la devastació li va despertar el neguit de sumar-se a l’expedició. Tot i que inicialment es va quedar sense plaça, una baixa d’última hora li va permetre sumar-se als dos busos, i sosté que anar fins a València “és el mínim que es pot fer després de veure tanta gent que ho ha perdut tot”. Quan fa 24 hores que col·labora als municipis afectats, lamenta que “és molt colpidor veure que la gent trigarà setmanes a recuperar la seva normalitat mentre els voluntaris tornen a casa a fer vida normal”.
La previsió és que la setmana que ve surtin des de Barcelona cap al País Valencià noves expedicions dels ADF i els Bombers. També hi ha programats sis autobusos de voluntarisdana.cat, sense descartar noves expedicions al llarg del mes de novembre. L’Alba tampoc descarta sumar-s'hi de nou.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta