Sedó durant l'entrevista

J. Vives

Sedó: ‘Per defensar els interessos de Catalunya cal votar partits catalans’

Entrevista amb el candidat d'UDC a les eleccions europees

El candidat d’Unió a les eleccions Europees va ser dilluns, dia 11, a Mataró per participar en un dinar amb empresaris del sector de les noves tecnologies. Abans, va visitar les instal·lacions de Capgròs acompanyat del diputat d’Unió, el maresmenc Benet Maimí, la presidenta local Adriana Martínez i els regidors d’UDC a l’Ajuntament de Mataró Marcel Martínez i Pere Galbany. En aquesta entrevista, reflexiona sobre el paper dels representants catalans al Parlament Europeu.

Quines són les prioritats de CiU de cara a les eleccions europees?
Tenim quatre grans eixos de Campanya. El primer serà la crisi econòmica i les mesures que es prendre a la Unió Europea per sortir-ne. La Unió Europea té una gran experiència en la coordinació de polítiques econòmiques i pot ajudar coordinant polítiques a nivell mundial. La Unió Europea té la possibilitat i també el deure de liderar la sortida de la crisi a nivell global. I també caldran mesures a nivell català i espanyol que ara no s’estan prenent. Un altre punt és la defensa de l’estat del benestar i el model social europeu, i també el desenvolupament sostenible i la qualitat de vida. I el quart té a veure amb la construcció d’Europa, i quin model volem des de Catalunya. Defensem un model més federal que superi l’actual model d’estats. Per això anirem a defensar la nostra diversitat i a reclamar que Catalunya pugui participar a les organitzacions comunitàries.

Els ciutadans entendrà que es parli d’altres qüestions més enllà de la crisi?
El que ha d’entendre la gent és que els representants catalans al Parlament Europeu van a defensar-hi els interessos dels ciutadans de Catalunya. Jo mateix, per poc que pugui aniré a la comissió d’Indústria a defensar sectors productius d’aquest país com l’automoció, l’agrari, les noves tecnologies. Hem de defensar polítiques bones per nosaltres. Cal tenir en compte que a Europa es fan lleis que afecten la vida dels catalans, ja que el 80% de les lleis que s’aproven al Congrés venen determinades per directives europees. Per això bàsic que a Brussel·les hi hagi diputats catalans.

Creu que les eleccions europees estan polaritzades entre el PSOE i el PP?
Precisament CiU forma part de la Coalició per Europa (que engloba diverses formacions nacionalistes de l’estat) perquè als partits grans no els interessa que hi hagin gaires circumscripcions electorals a Espanya. Nosaltres sempre hem demanat que Catalunya sigui una circumscripció pròpia, però al PSOE i PP els cal una sola circumscripció perquè així poden treure molts més diputats i deixar fora partits d’àmbit regional. PSOE i PP s’ho plantegen com a primàries, quan el primer repte que tenim els partits per apropar Europa a la ciutadania és interioritzar la política europea en la política catalana i espanyola. Avui, això no ho estem fent.

Què pot fer CiU davant aquesta bipolarització?
Nosaltres anem a defensar el model que, com a Catalunya, volem de la Unió Europa. Volem que la gent sàpiga que el vot té importància i que la millor manera de defensa rels interessos de Catalunya és votar partits d’aquí.

Com s’ha d’interpretar l’elecció d’un independent com Ramon Tremosa com a cap de llista de CiU?

Pot haver sorprès que sigui un independent qui encapçali la llista, però cal destacar el compromís de Ramon Tremosa amb el projecte de CiU. Ell mateix explica que vivia en una torre de cristall que és la universitat, però que ha vist que el país està en un moment de crisi i amb una situació política complicada en la que s’estan defensant els interessos de Catalunya. Tremosa està molt posat en tot l’aspecte de les infraestructures i veu com des de Madrid no hi ha voluntat de desenvolupar els eixos viaris i ferroviaris bàsics per Catalunya. Per això, quan en Mas li va proposar, va pensar que era el moment, mantenint la seva independència, d’anar a Europa a defensar el que creu.

Etiquetes: