El multimilionari sudafricà Mark Shuttleworth i líder de la comunicat ubuntu/Linux, ha mostrat avui el seu convenciment que Catalunya es convertirà en una regió líder de programari lliure. He comprovat que les regions que s'enfronten als reptes i busquen solucions es converteixen en capdavanteres a nivell mundial. Amb el recolzament necessari, la indústria catalana de programari lliure es tornarà molt sòlida i competitiva, ha assegurat.
Shuttleworth ha parlat en aquests termes a la roda de premsa prèvia a la clausura de la trobada de la Comunitat Ubuntu que s'ha celebrat a Mataró des del passat dia 5 de desembre, i que ha aplegat una seixantena de programadors de Linux procedents de vint països diferents. El multimilionari, que va ser el segon turisma en viatjar a l'espai a bord de la nau Soyuz TM34, ha assegurat que el programari lliure permetrà a les regions gestionar els seus propis recursos sense haver de donar la riquesa a una empresa extrangera.
L'emprenedor sudafricà afincat a Londres ha explicat també que en els dotze dies que ha durat aquesta segona trobada de la comunitat Ubuntu s'ha pogut avançar en nous projectes, com la del paquet informàtic linguístic Rosetta. Aquesta nova eina de gestió de traductors permetrà la traducció instantània dels programes a diferents idiomes, entre els quals s'hi inclou el català. L'objectiu de Rosetta és convertir-se en una plataforma on els usuaris, els traductors i els programadors puguin col·laborar en la localització de programes i documentació d'una forma eficient i evitant la repetició del treball.
Shuttleworth també a posat ènfasi en la seva voluntat de continuar treballant en la relació entre la cultura i les noves tecnologies, i més concretament el programari lliure. A més, ha explicat que en aquestes dues setmanes la comunitat Ubuntu ha pogut fer alguns pasos per a la millora de la distribució del sistema Linux a l'estat espanyol.
L'aposta de l'administració
La clausura de la trobada de la comunitat Ubuntu ha comptat també amb la presència del director general de la Secretària de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat, Oriol Ferran, que ha manifestat la voluntat del govern català d'apostar per aquest nou sistema, que representa "una oportunitat, tant tècnica com social, que comporta unes noves formes d'entendre la relació entre les empreses, les persones i la societat en general".
Ferran ha explicat que durant aquest l'any la Generalitat ha treballat decididament per promocionar els programes lliures, i que serà a partir de l'any vinent quan es començaran a fer visibles els resultats. En aquest sentit, ha anunciat que en les properes setmanes està previst aplicar, com a prova pilot, el programari lliure a tots els equips de la Secretària de Telecomunicacions. El secretari general ha recordat també que el govern autonòmic ja ha creat l'Institut Català de Programes Lliures.