El Sindicat d'Habitatge de Mataró és una de les prop de trenta organitzacions del moviment per l'habitatge que han signat un manifest conjunt en què denuncien "l'augment de la repressió" policial i judicial contra els activistes. En el text, carreguen contra que el "macrodesnonament" que va tenir lloc al barri del Raval de Barcelona el passat 21 de febrer; l'execució "sistemàtica" de desallotjaments amb grans desplegaments policials a Ciutat Vella o a municipis del Maresme; les peticions de "dècades de presó" per als encausats en el cas d'Olzinelles, al barri de Sants, o la "militarització" del desallotjament del Kubo i la Ruïna. "La conclusió és que els sindicats cada vegada tenim menys marge per fer política i defensar els nostres drets i llibertats", lamenten.
El Sindicat d'Habitatge de Mataró va néixer l'any 2021 per lluitar contra l'especulació immobiliària a la ciutat. Es tracta d'una organització similar a la del seguit de moviments d'activistes en defensa de l'habitatge social i assequible. A més de dur a terme assemblees setmanals, el Sindicat realitza accions com ara concentracions per aturar desnonaments o l'ocupació d'espais públics i privats a mode reivindicatiu
Al llarg d'aquests anys el Sindicat ha protagonitzat diversos actes de protesta ben sonors, com ara l'ocupació durant mesos de l'antiga escola Menéndez i Pelayo (que va acabar sent desallotjada l'estiu de l'any 2022), o de manera puntual de Serveis Socials, generant una àgria polèmica amb l'Ajuntament. Dos dels seus integrants van ser detinguts l'any passat en una concentració contra un desnonament a Rocafonda, on els manifestants van enfarinar els Mossos d'Esquadra.
Més multes i condemnes
Segons denuncien des del Sindicat i la resta d'organitzacions signants del manifest, cada vegada quantifiquen més multes contra els activistes, així com més condemnes. "L'ofensiva econòmica contra les condicions de vida, impulsada per la crisi capitalista en curs, sempre va acompanyada d'una ofensiva política i cultural la qual objectiu és reduir el marge per lluitar per la millora de les nostres condicions de vida", asseguren.
Amb tot, les organitzacions que han signat el manifest fan una crida a "reforçar la unitat" del moviment per l'habitatge. Entre la trentena d'entitats signants, hi ha el Sindicat de Llogateres de Catalunya, els sindicats d'habitatge de Poble Sec, Badalona, l'Eixample, Mataró, Nou Barris, el Raval o Reus, així com la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Lleida, Sabadell o el Bages.