M.Coll

Sindicats i empreses volen que el nou Estatut els tingui en compte

Les jornades Reptes de Catalunya 2004-2007, que avui i demà es celebren a Mataró, s'obren amb un debat sobre economia

Els representants sindicals i empresarials avui reunits a Mataró en les jornades Els reptes de Catalunya 2004-2007 han demanat al govern català que el nou Estat contempli les funcions dels agents econòmics i socials com a organs de participació en els afers polítics. També hi han hagut altres demandes econòmiques d'incorporació a la nova normativa catalana: que es tingui en compte el paper de l'empresa, el Marc Laboral Català, els principis bàsics de l'economia catalana, el paper del sector públic a la nostra economia i l'esment de diversos organismos econòmics, com el Consell Econòmic i Social.

A més, els sindicats i els empresaris també han advertit a l'administració catalana que no posi massa pes polític ni masses prespectives a la reforma estatuària. “L'arbre de l'Estatut si té moltes pomes podria trencar-se”, ha explicat metafòricament el Secretari General de CCOO, Joan Coscubiela. A més, el sindicalista també ha qualificat la reforma de “necessària, perquè actualment es troba d'esquena a la societat, i com una oportunidad per definir la identitat nacional catalana”.

En el mateix sentit es definia la representant dels empresaris, Maria Àngels Agulló, membre del Comitè Executiu de les Petites i Mitjanes Empreses de Catalunya (PIMEC): “la participació en el debat de la reforma de l'Estatut és important però pot generar esperances que després no es veuran reflectides al paper”. I, per la seva banda, Jaume Collboni, Secretari de Relacions Internacionals de la UGT, apuntava tres requisits per l'execusió de la reforma: delimitar el temps de debat previ a la redacció, mantenir els nivells de participació ciutadana, obtenir cert consens entre els diferents partits, presentar la reforma de forma pedagògica i buscar aliats en altres comunitats autònomes.

Joaquim Brugué, Director General de Departament de Participació Ciudadana i Relacions Institucionals de la Generalitat de Cataluña, qui ha assistit a l'acte en substitució del conseller, Joan Saura, s'ha mostrat receptiu a aquestes demandes mentre definia el futur nou Estatut com un instrument d'identitat nacional a part d'un marc legal.

Finalment, l'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, ha aprofitat la obertura d'aquestes jornades per a demenar una major presència del municipalisme en el nou Estatut i en la nova organització territorial catalana i més recursos per aquest ens de l'administració.“No pot ser que els ajuntaments haguem d'executar un 30% de les competències que no ens pertocarien amb els escassos recursos que disposem”, ha afirmat l'alcalde i ha sentenciat: “la situació actual és insostenible, necessitem que des de la Generalitat i el govern central ens enviïn senyals de millora en aquest aspecte”.

I, respecte el debat sobre la nova llei electoral, un dels altres temes d'aquestes jornades, Baron ha apostat per l'ampliació dels mandats i per una normativa que afavoreix-hi més estabilitat política sense delimitar els nivells de participació.

Etiquetes: