-

V. B.

Soler Lecha reclama ‘solidaritat’ amb les revoltes als països àrabs

L'investigador del CIDOB, protagonista de la Nit de la Solidaritat, apel•la a la responsabilitat de la comunitat internacional en aquesta nova era

Just l’endemà del dia que el dictador Ben Ali va fugir de Tunísia, pas clau per a l’inici d’una nova era democràtica de l’estat nord-africà, les agències de qualificació internacional van rebaixar la nota que marca la qualitat del seu deute públic. El missatge dels mercats va ser molt clar: una Tunísia democràtica és menys fiable per als interessos internacionals que la governada per un dictador. Eduard Soler Lecha, principal investigador de l’àrea mediterrània i d’Orient Mitjà del CIDOB, defensa que aquest no és pas el comportament que esperen de la comunitat internacional els països àrabs immersos en revoltes democràtiques. Soler, que va protagonitzar la conferència de la Nit de la Solidaritat divendres, dia 18, a la Sala Cabanyes, apel·la a la responsabilitat dels països Europeus en el nou procés que s’ha obert a la regió mediterrània. “La resposta d’Europa amb aquests països ha de ser la solidaritat”, va argumentar.

El conferenciant va repassar les causes i els elements comuns que basteixen els aixecaments populars que es viuen des del Marroc fins al Iemen. A la “pèrdua de legitimitat” dels governs d’aquests països, que han hagut de recórrer al clientelisme i a la repressió per mantenir-se en el poder, s’hi suma la “reclamació d’una vida digna” per part dels seus ciutadans, especialment les generacions més joves i ben preparades però abocades a la precarietat, l’atur i l’emigració. El futur d’aquestes revoltes és incert, com va reconèixer Soler Lecha, però precisament per això Occident ha de fer-hi costat activament. “Solidaritzar-nos-hi no implica pas anar allà a alliçonar, però tampoc deixar impunes comportaments criminals com els que hem vist en governs d’aquests països”, va apuntar, el mateix divendres que el Consell de Seguretat de l’ONU va firmar la resolució que obria les portes a l’atac de la coalició internacional contra la Líbia de Gadafi. Per a l’investigador del CIDOB, es tracta de “donar suport a reivindicacions que perfectament podrien ser les nostres i que demostren que no som pas tan diferents com alguns defensen”. Lecha va defensar que el món es troba “davant d’un moment històric” que ha demostrat “la força de l’acció col·lectiva en aquelles causes que són justes” i que alhora obre un panorama “d’un cert optimisme” per “assentar les bases per construir un projecte compartit i amb valors comuns amb els nostres veïns de la Mediterrània”.

2 milions d’euros en cooperació
Com és habitual, la Nit de la Solidaritat també va servir de marc per donar compte de les accions dutes a terme durant l’any a Mataró en l’àmbit de la cooperació i sensibilització. Durant el 2010 des de la capital del Maresme es van dur a terme 13 projectes a països com Nicaragua, Perú, Mèxic, Senegal, Índia, Equador o Guinea Conakry, segons va explicar el regidor de Cooperació Carlos Fernàndez. Com que es tractava de la darrera Nit de la Solidaritat del Mandat, Fernàndez va fer balanç d’aquests quatre anys, en els quals s’han destinat 2 milions d’ueros en projectes per al Tercer Món. El regidor va apuntar, a més, que l’actual crisi econòmica “ha de demostrar que som encara més solidaris”, i va demanar “més implicació de tots per buscar noves vies de solidaritat i de treball en els valors”.

Etiquetes: