Mataró té nou full de ruta per ser una ciutat més feminista i LGTBI+

Suport inequívoc de Mataró als drets del col·lectiu LGTBI

Tots els grups municipals de l'Ajuntament acorden una declaració institucional a favor de garantir els drets fonamentals del col·lectiu LGTBI

L'Ajuntament de Mataró ha volgut mostrar de la forma més clara possible el seu posicionament a favor dels drets del col·lectiu de Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals i Intersexuals (LGTBI). Tots els grups municipals amb representació al consistori han presentat una declaració institucional per donar suport a la lluita del moviment i a la consecució de drets en matèria de llibertat sexual i de gènere

Mataró celebra des de l'any 2017, amb diferents actes, el Dia Internacional pels Drets del Col·lectiu LGBTI (28 de juny). Coincidint amb la diada, l'Ajuntament ha penjat la bandera LGTBI a la Casa Gran, quelcom que ha provocat les ires del partit ultradretà VOX, sense representació al consistori. La resta de formacions de Mataró, però, tenen un posicionament molt clar en la matèria, que han posat de manifest en la declaració institucional aprovada aquest dimarts, dia 29. 

En el text, entre d'altres, es reclama que la Llei 11/2014, aprovada pel Parlament Català ara fa més de sis anys per garantir els drets del col·lectiu, es "doti de recursos per fer efectiva la seva implantació en tots els àmbits", com ara la salut, l’ocupació, l'habitatge, l’educació, la cultura, el lleure i l’esport o els mitjans de comunicació, entre d'altres. Més enllà del marc legal, reclama "seguir avançant en l’imaginari social, trencant la cultura heteropatriarcal i els prejudicis que arrosseguem". 

Presentació de la declaració institucional a l'Ajuntament

A través de la declaració institucional, l'Ajntament de Mataró reivindica que la diversitat afectivosexual "s’incorpori definitivament a l’agenda i en les polítiques públiques amb la centralitat que mereixen, desenvolupant polítiques LGTBI per avançar cap a una societat respectuosa, diversa i lliure de discriminacions en la qual les persones LGTBI es puguin mostrar com són, sense por i amb la plena acceptació dels seus drets". 

A banda, s'insta la Generalitat a "implementar una model d'atenció a persones trans no patologitzant, desplegant unitats de referència territorial". Quelcom, precisament, que es preveu a la Llei Trans aprovada aquest dimarts pel Govern espanyol, que obre la porta a l'autodeterminació de gènere.

Mataró celebra el Dia contra la LGTBIfòbia des del 2017

 També es reclama garantir l’accés a les tècniques de reproducció assistida per dones lesbianes, bisexuals o sense parella masculina. Així mateix, es compromet a desenvolupar "polítiques efectives d’erradicació de la LGTBIfòbia amb recursos d’informació i atenció, formació i sensibilització, que facin de les nostres ciutats i pobles espais segurs per a la diversitat sexual i de gènere en totes les seves manifestacions". Quelcom molt important tenint en compte els darrers casos d'agressions homòfobes a ciutats com Barcelona.