El vídeo que encapçala aquesta notícia va ser gravat divendres 27 a les 3 del migdia però podria correspondre a qualsevol altre dia lectiu a primera hora del matí o al vespre. En un tram de la Riera de Mataró, un vial teòricament tancat al trànsit rodat i on com a màxim es pot circular però no estacionar (en teoria) a unes certes franges horàries hi ha un col·lapse important. Més de 40 cotxes, molts d’ells estacionats. Cua conseqüent al carrer de Sant Josep. Una imatge a les antípodes de la Riera per a vianants que es volia quan a inicis d’any l’Ajuntament anunciava que l’aposta per blindar el centre com espai per a vianants anava en sèrio.
El tancament de la Riera als cotxes va començar amb el peu esquerre i 10 mesos després es pot ben dir que fa aigües durant diferents franges horàries. Si ja des de l’anunci de l’enduriment de les restriccions d’accés rodat van sorgir reticiències com les de transportistes, propietaris de bars i restaurants o la comunitat educativa del Cor de Maria (per la qual es va canviar el criteri anunciat 24 hores després d’entrar en vigor) a posteriori la Covid-19 i la seva llarga i persistent ombra han fet enrere el propòsit.
L’Ajuntament de Mataró va decidir deixar en suspens l’aplicació del tancament en motiu del confinament primer, en una decisió en sentit contrari a la d'altres ciutats que llavors van blindar l'aposta pel vianant. Després, ja amb el nou curs i els protocols d’accés als centres escolars, els centenars de cotxes que accedeixen al circuit se suposa que per a vianants de Sant Josep-La Riera hi estacionen en molts casos durant minuts, amb pares esperant que als fills se’ls prengui la temperatura a l’entrar o que els fills surtin escalonadament a les hores de sortida. El col·lapse de la Riera en les hores d’entrada i sortida escolar és evident i s’assimila al mateix episodi que es viu a quasi tots els centres escolars de la ciutat amb l’agreujant que es produeix en territori de limitació. En teoria, l’Ajuntament va anunciar que es permetria l’accés de mares i pares del Cor de Maria només fins el juny, però amb el primer trimestre de curs 2020-21 l’estampa se segueix repetint quatre cops als dia i cinc dies per setmana.
Pilones abaixades i aparcament tolerat
El desfet de l’aposta per treure el cotxe del Centre el complementa el fet que les pilones que restringeixen l’accés estiguin abaixades durant moltes més hores de les que, en teoria, s’estableixen i estan anunciades. Entre les incidències sobre aquests dos elements i el cost del seu manteniment, les tres pilones que restringeixen els accessos al casc antic com són les de Sant Josep, carrer d’en Moles i Portal de Valldeix és habitual que estiguin abaixades quasi de forma preventiva o general, no complint amb el seu propòsit de tancar la zona al trànsit fora dels horaris establerts.
De retruc, el trànsit de cotxes és evident i també es toleren imatges d’aparcaments en superfície que teòricament no s’haurien de produir. És habitual que la Plaça de l’Ajuntament segueix sent aparcament de desenes de cotxes en horaris punta però també és habitual, a la pròpia plaça o en espais com la Plaça de Santa Maria, de tornar-hi a veure cotxes estacionats, fora d’hores. Fins i tot en dies no lectius com dissabtes i diumenges.
Els propòsits
Quan l’Ajuntament va anunciar el tancament més restrictiu al trànsit de la Riera ho va emmarcar en el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Mataró, aprovat inicialment al desembre de 2018, i afirmava que també era una de les mesures derivades de la implantació del Pla d’Impuls al Centre (PIC), que té per finalitat reactivar aquesta zona com a eix comercial i cultural, oferint un espai dinàmic i atractiu per a les persones.
A punt d’acabar 2020 es pot dir que l’objectiu pretès llavors d’acabant amb la permissivitat pel que fa a l’estacionament a La Riera, a la plaça de l’Ajuntament i a la resta de carrers de la zona Centre ha fet aigües.