El primer resident del centre de creació i pensament contemporani Can Xalant, Taniel Morales, va abandonar ahir dimarts, dia 6, l'equipament mataroní després d'un mes de feina. Des que va arribar el 6 de maig, el mexicà ha estat treballant en el projecte Mapas del nuevo mundo. Un procés artístic que busca formar xarxes socials a Barcelona, explorar diferents vincles entre persones de la capital catalana. La meva estada a Can Xalant ha fet que la investigació deixés de centrar-se només a Barcelona y avancés a Mataró, ha valorat el jove creador.
La idea del projecte era anar dibuixant les relacions entre persones que Morales anava coneixent, a les quals demanava referències d'altres persones que coneguessin. Les entrevistes, els vídeos, els enregistraments i les fotografies han servit al mexicà per recollir tot el que anava trobant al carrer. Un dels temes que més m'interessa és la immigració explica l'artista- i per això demanava als entrevistats que dibuixessin un plànol de Barcelona. El més sorprenent és que cadascú el dibuixava diferent: La visió de l'espai públic és molt cultural i amb els plànols es podrà veure si hi ha integració social a la ciutat o si cada collectiu està aïllat.
La feina de recollir el material ja ha quedat enllestida però el projecte no ha acabat, perquè com diu Morales, els processos mai moren, passen a diferents fases. L'artista es disposa ara a estudiar de quin material disposa i com el pot fer servir per construir l'obra, que s'emetrà per la ràdio. És molt important crear un producte que no sembli art, perquè sinó no captarà tant l'atenció de la gent, ha de semblar un programa radiofònic normal, ha apuntat el creador.
El projecte forma part de la iniciativa que prepara el Centre d'Art Santa Mònica de Barcelona per a aquest mateix any. Es preveu l'emissió de l'obra de Morales en emissores com Catalunya Ràdio, Com Ràdio, Ràdio4, així com algunes versions televisives que podria recollir Televisió de Mataró. De la seva estada a Can Xalant, Morales només pot dir coses positives: És un paradís, el tracta de la gent ha estat meravelló, he fet molts amics i penso que és molt bo que existeixi un espai descentralitzat com aquest per donar oportunitats als joves.
Una carrera polivalent
Taniel Morales va estudiar Matemàtiques i Arts Visuals a Mèxic. Als seus trenta-sis anys, està també lligat al món de la música i del teatre. Aquestes eines m'han permès treballar en diferents disciplines i combinar-les, comenta. Una mostra de la seva polivalència és la seva participació dijous i divendres, 8 i 9 de juny, en el festival Invertebrados 06 de Madrid, on representarà una obra d'art contemporani, titulada 41472, amb la companyia mexicana cero.cero, de la qual forma part.