A finals de l’any 2000, la ciutat de Tarragona va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO per la riquesa de les restes monumentals que posseeix. Tarraco va ser una important ciutat romana i, encara avui, conserva nombrosos vestigis d’aquell temps. Juntament amb Mèrida i Còrdova, és la ciutat espanyola amb més edificis i millor conservats de l'època romana. Passeja't per l’amfiteatre, recorre les muralles i admira els aqüeductes de l’antiga Tarraco, segur que et sorprendrà l’avançada arquitectura i la bellesa d’unes construccions tan llunyanes en el temps. Et convidem a descobrir a Tarragona els inicis de la nostra civilització. Per visitar el patrimoni de Tarragona, és recomanable posar-se un calçat ben còmode, agafar la càmera fotogràfica, el plànol de la ciutat i anar recorrent els nombrosos monuments de l’antiga Tarraco. Aquests són alguns dels llocs que no et pots perdre:
L’amfiteatre
Qualsevol ciutat romana important gaudia d’un amfiteatre. Aquest era l’edifici dedicat als espectacles juntament amb el teatre i el circ. L’amfiteatre de Tarragona data del segle II d.C., es va construir fora del nucli urbà i molt a prop de la platja. En aquest recinte es van celebrar lluites de gladiadors i caceres de feres. De la construcció original únicament se'n conserva una mínima part i l’estat actual és deu a les restauracions fetes a l’any 1964 i a finals dels setanta. De l'interior es pot visitar la sorra (espai on se celebraven els espectacles), les fossae (els espais subterranis reservats per als gladiadors i animals abans d’iniciar-se els espectacles), la pintura mural del segle III d.C de la deessa de la revenja divina Nemésis i la basílica paleocristiana de l'Amfiteatre del segle VI d.C. Cal tenir en compte que al segle XII d.C. es va edificar l’església romànica de Santa Maria del Miracle sobre la primitiva basílica.
La pedrera romana del Clot del Mèdol
Actualment es coneixen una desena de pedreres a Tarragona. Es dedicaven, majoritàriament, a l’extracció de pedra calcàrea. La més espectacular per les seves dimensions i el seu estat de conservació és la del Mèdol. Té 200 metres de llargada i una amplada d’entre 10 i 40 metres produïda per la constant extracció de pedra en època romana. Al centre de la pedrera s’alça una agulla de pedra no excavada de 16 metres d’altitud. Emplaçament: A 6 km aproximadament de Tarragona, al costat de l'àrea de servei del mateix nom de l'autopista A-7, des de la qual és fàcilment accessible.
El circ romà
Era el lloc on es feien les populars curses de carros. Es va construir a finals del segle I d.C., durant el regnat de Domicià. L’estat de conservació és excepcional i una part important està integrada al museu. El Circ tenia unes dimensions aproximades de 325 metres de llargada per 100 metres d’amplada. Es va construir damunt potents voltes, sobre les quals descansaven la plataforma superior de l’edifici i les grades disposades al llarg de tres dels costats, mentre que al quart se situaven les carceres o punt de sortida dels carros. Emplaçament: Accessible des de l'interior del Pretori o mitjançant una porta oberta en la muralla medieval al final de la Rambla Vella, davant l'Hotel Imperial Tàrraco.
El Fòrum Provincial
Construït a la part alta de la ciutat l’any 73 d.C, a l’època de l’emperador Vespasià, tenia la funció de dirigir la província política i econòmicament. Consta de la Plaça del Culte, el Pretori i la Plaça de representació. Emplaçament: Plaça del Rei s/n. Entrada des de la citada plaça. Està connectat directament amb el Circ (entrada per la Rambla Vella).
El Fòrum de la Colònia
Era el centre neuràlgic de la ciutat romana de Tarraco. Hi conduïen els carrers principals i s’hi concentrava tota l’activitat pública de la ciutat. Era una gran plaça porxada on es trobaven els principals edificis administratius i religiosos dividits en dues àrees. D’una banda, l’àrea de culte, presidida per un temple i, d’una altra, l’àrea comercial i política. Emplaçament: Les restes conservades es troben emplaçades entre els carrers Lleida, Soler i Cervantes, amb l'accés situat al carrer Lleida. L'àrea està dividida en dues zones separades per un pont voladís.
L’aqüeducte de les Ferreres
Està format per dues línies d’arcades superposades. L’alçada màxima era de 27 metres i la llargada de 217 metres. El nivell inferior està compost per onze arcades i el superior el formen 25.
Les necròpolis
Eren els llocs on els romans enterraven els seus morts. És interessant visitar la Torre dels Escipions, un monument funerari del segle I d.C, i la necròpolis paleocristiana.
Les muralles
Van ser la primera gran construcció dels romans a la ciutat. La primera muralla de pedra data entre l'any 217 i el 197 a.C. De la muralla, s'ha de visitar la Torre de Minerva i els diferents accesos que encara es conserven com la porta dels Socors.