“El meu treball de recerca estarà relacionat amb la robòtica i aquesta activitat era l’oportunitat perfecte per introduir-me en aquest món”. En Francesc, estudiant de primer del batxillerat tecnològic, és el primer any que participa del campus de Nadal d’Xnergic juntament amb vint joves més, d’entre 12 i 18 anys, que s’han apuntat al taller de creació d’un videojoc o d’un braç robòtic. Aquestes activitats formatives tenen lloc els matins a l’Espai Xnergic al TecnoCampus (Mataró) i als MaristesChampagnat (Badalona) entre el 28 i el 31 de desembre. En Jordi, que també s’ha apuntat al campus de Nadal, considera que aquest tipus de tallers són interessants perquè “a l’escola t’ensenyen tecnologia però hi ha un munt de coses que no es tracten i vaig pensar que el curs d’Xnergic em serviria per saber si m’agrada la robòtica i si vull encaminar cap aquí el meu futur”.
Xnergic és un moviment creat en l’entorn universitari del TecnoCampus que va néixer per “fomentar les vocacions tecnològiques entre els joves i que puguin tenir una relació positiva i divertida amb la tecnologia”, explica la responsable d’Xnergic Aina Fernàndez. Per aquest motiu, des d’Xnergic organitzen grups d’entrenament per a joves durant la setmana i activitats i tallers durant el període de vacances, com el campus de Nadal.
Aquestes activitats les duen a terme un equip format per nou monitors, que són estudiants d’enginyeria electrònica, mecànica i informàtica i del Grau en Videojocs del TecnoCampus. David Otero, estudiant de tercer del Grau en Enginyeria Electrònica, és el seu segon any com a monitor i explica que es va apuntar perquè va veure en Xnergic“l’oportunitat d’aprendre a fer petits robots i desenvolupar-me com a professional més enllà de la carrera, posar en pràctica coses que la universitat només ensenya des del punt de vista teòric”. A més, considera que incorporar-se a l’equip d’Xnergic també l’ha ajudat a millorar les presentacions orals ja que “ser monitor requereix tenir paciència, saber parlar en públic i transmetre exactament allò que vols dir perquè la gent t’entengui”.
En els campus d’Xnergic sempre acostuma a haver-hi un taller relacionat amb el ‘software’, en el cas dels videojocs, i un sobre ‘hardware’ o electrònica, enguany l’activitat sobre el braç robòtic. En el taller “Videjocs per a Android” s’aprèn a programar mitjançant la creació d’un videojoc 2D per a mòbils i tauletes tàctics, adquirint les nocions bàsiques per a la creació d’un joc. A l’altra activitat es construeix un braç robòtic utilitzant servomotors i programant-ho amb Arduino, una plataforma de codi obert per a prototips electrònics, per tal desaber controlar el braç robòtic a través del mòbil.
Generar interès per l’àmbit tecnològic
Els cursos sobre tecnologia per a joves com els d’Xnergic són iniciatives que comencen a desenvolupar-se en diferents centres educatius i universitaris com a resposta a una demanda en el mercat laboral de professionals d’aquest àmbit.
Aina Fernàndez, responsable d’Xnergic, explica que és important impulsar activitats que promoguin la tecnologia entre els joves ja que “el nombre de nois i noies que estudien batxillerat tecnològic cada any és menor i per tant, justament el que ara necessita la societat són persones formades en enginyeria, professionals que les empreses no troben”. Es tracta de motivar els nens i nenes perquè ho vegin com una sortida ja que “la tecnologia pot ser divertida i engrescadora, a través d’ella pots ajudar a millorar la vida de les persones” argumenta l’Aina.
En aquest sentit, David Otero, monitor del campus de Nadal, explica que molts dels joves que participen en Xnergic són estudiants d’ESO o batxillerat que no tenen clar si els agrada la tecnologia de l’escola o la de trastejar i muntar i per això“ensenyem als nostres alumnes quin és el costat més pràctic de la tecnologia, una vessant que no acostumen a aprendre a l’aula”.
De fet, Xnergic aposta per la metodologia d’aprenentatge ‘learningbydoing’ (aprendre fent) basada en el coneixement a través de l’experimentació i la pràctica. Aina Fernàndez recorda que Xnergic és una oportunitat per aprendre coses útils que no s’acaben en el curs sinó que “s’ajuda als estudiants a que tinguin una base perquè després ells mateixos puguin seguir explorant i aprenent coses pel seu compte”.El campus d’Xnergic del TecnoCampus és un exemple d’èxit de com acostar la tecnologia i la robòtica als joves. Per aquest motiu, per les vacances de Setmana Santa a part de realitzar el campus a Mataró i a Badalona, també es duran a terme activitats a Granollers i a Barcelona.