Entrada a la planta de tractament de residus de Mataró

Redacció

Tecnologia per detectar radioactivitat i toxines a la planta de tractament de residus de Mataró

Els nous sistemes identificaran possibles residus radioactius que arribin amb els camions de la brossa i milloraran la precisió en el mostreig de dioxines i furans emesos

El Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme, gestionat per Maresme Circular, farà un pas endavant en matèria de seguretat i transparència amb la incorporació de dues noves tecnologies clau. Es tracta d’un sistema de detecció de radioactivitat i un altre de mostreig continu de dioxines i furans, que reforçaran el control sobre els residus que arriben i es processen a la planta.

Una de les millores més destacades és la instal·lació d’un pòrtic de detecció de radioactivitat. Aquest sistema, previst per al gener del 2025, identificarà possibles residus radioactius que arribin amb els camions de la brossa. Tot i que la planta no tracta residus hospitalaris o perillosos, hi poden arribar materials com bolquers de pacients sotmesos a quimioteràpia, que podrien contenir traces de radioactivitat. Amb aquesta nova eina, es garantirà un tractament segur de les més de 190.000 tones de residus urbans que la planta gestiona anualment.

L’altra gran innovació és la implementació d’un sistema de mostreig continu per mesurar dioxines i furans en les dues línies d’incineració de la planta. Aquest projecte ermetrà recollir dades de forma contínua durant cinc setmanes, millorant la precisió respecte als mesuraments puntuals realitzats fins ara. Aquest nou sistema, operatiu durant el primer trimestre de 2025, assegurarà un control exhaustiu de les emissions, verificant que es mantinguin dins dels límits reglamentaris.

Amb aquestes millores, Maresme Circular es posiciona com un referent en la gestió de residus, en línia amb les directrius europees sobre Millores Tècniques Disponibles (MTD). A més, reforça el compromís amb la sostenibilitat i la salut pública, assegurant que l’activitat de la planta no suposa cap risc per a la població del Maresme. Aquestes accions s’afegeixen a altres iniciatives de control ambiental, com la monitorització biològica, que des de 1995 avala la seguretat de la planta en termes de dioxines, furans, metalls pesants i altres substàncies.