El litigi al voltant de l’antiga escola Menéndez y Pelayo de Mataró va escalant i agafant grau. La Teixidora, el projecte que s’hi ha establert per “recuperar l’equipament per la ciutadania” adverteix que si l’Ajuntament prossegueix amb els plans d’enderroc i activa el desallotjament hi oposarà resistència activa. “Hi posarem la cara i el cos”, adverteixen. El col·lectiu retreu a l’Ajuntament “l’error i la irresponsabilitat” de no interlocutar amb ells i també les seves mentides. La més eloqüent, per ells, és la del perill estructural de l’edifici.
La Teixidora jutja fals que l’estat de l’edifici de l’antiga escola sigui perillós. Es basen en l’informe d’una cooperativa d’arquitectes que ha avaluat l’edifici però també en el propi expedient de l’Ajuntament dins el projecte d’enderroc. “No hi ha cap informe que digui que l’estat és ruinós. Té algun problema d’humitats i deteriorament de forjats per la manca de manteniment però cap informe diu que sigui amenaçador”, assegura l’arquitecte Agàpit Borràs, que també ha inspeccionat l’estat de l’immoble. Borràs assegura que la pròpia arquitecta municipal defensa que l’estat de l’edifici no és amenaçador.
Defensar un edifici singular
La Teixidora mira al passat per posar en valor l’edifici que es vol enderrocar per fer-hi un aparcament provisional. “Sabem que això de provisional és una altra mentida com ja hem vist al Triangle de Molins o el solar on havia d’anar la Casa de la Festa al carrer de Miquel Biada, per no parlar del solar on hi havia Can Fàbregas”, assegura la membre del Sindicat de l’Habitatge Pilar Sánchez. En la línia dels comunicats veïnals i de la UCM de reivindicar l’espai, des de la Teixidora tornen a demanar que l’Ajuntament “i especialment el senyor David Bote segui a parlar”. I posen la cessió d’ús i la masoveria urbana com a fòrmules per operar d’acord amb la propietat de l’espai.
La singularitat de l’edifici de l’antic Menéndez y Pelayo l’han reivindicat tant Borràs, que ha documentat que en origen era un alberg nocturn per a pobres projectat el 1932 pel prestigiós arquitecte local Lluís Gallifa Grenzner, com la històrica de Rocafonda i mestra jubilada Maria Majó que ha emmarcat la defensa de la recuperació de l’edifici en l’historial de lluites per defensar popularment espais de Mataró com el de Can Noé, Les Esmandies o el Cafè Nou.
Majó retreu “que els joves del Sindicat de l’Habitatge hagin de tenir més esperit conservacionista dels edificis i més sentiment i empenta per les formes de vida col·lectives que no pas persones més grans que ostenten responsabilitats” i ha fet una crida “a la mataronada a donar suport al projecte, és un edifici a guanyar per la ciutat”.
La Teixidora “fa falta i per això hi som”
La Teixidora encara no està informada dels passos administratius de l’Ajuntament, que en qüestió de dies pot iniciar el procés de desallotjament. Pilar Sánchez retreu als partits de govern “la seva clara irresponsabilitat de no voler seure a negociar amb les classes populars” i assegura que “ignoren els barris castigats per l’atur, la pobresa, les famílies abandonades i la ciutat ciutat entregada a les màfies, els bancs i els fons voltors”.
Davant aquesta realitat, acompanyada de dues diferents persones i enumerant els projectes socials que es duen a terme a l’espai, la portaveu del Sindicat ha conclòs assegurant que “seguirem treballant perquè creiem fermament en la necessitat de l’espai i per això hi som”.
Protesta veïnal durant la roda de premsa
L’anècdota de la roda de premsa de la Teixidora ha estat la protesta d’un veí proper a l’espai que ha interromput l’acte brandant un esquellot en protesta per les molèsties acústiques que els va generar un concert de rap dissabte passat a l’espai. Després d’uns minuts de protesta s’ha retirat també quan una altra veïna li ha retret l’escandalera de la seva proposta. Una família s’ha afegit a la protesta puntual del senyor des del seu balcó.