Mataró arrenca la temporada de platges amb novetats i consolidant un model que intenta ser amable tant amb l’usuari de la pròpia ciutat com també amb el que ve de fora. La temporada alta s’allargarà fins al proper 11 de setembre, quan comença l’escola, i tot està llest perquè els 2,2km de platges que cobreixen des de Sant Simó i fins a Ponent, passant per Callao i Varador, aglutinin milers de persones setmana rere setmana gràcies a millores ja fetes en els darrers anys, com facilitat d’accesibilitat amb passeres, dutxes adaptades o servei de bany assistit, i novetats per aquesta temporada per fer més atractiva l’estada a la platja.
Mataró ha promocionat les seves platges en totes les fires internacionals on ha estat present
La regidora de Promoció de Ciutat, Núria Moreno, recorda que Mataró té “un atractiu que no tenen altres grans ciutats similars a la nostra” com és la platja, i que des del govern treballen per “promocionar-ho com un fet diferenciador”. “Estem a prop de Barcelona i això és un actiu que es multiplica amb el nostre front marítim”, afegeix la regidora, que recorda: “No és un espai aïllat, sinó que el considerem i treballem com un lloc ideal per fer sinèrgies amb les activitats del passeig Marítim, el comerç o la gastronomia de la ciutat”. També afegeix que preparen projectes a futur que potenciïn aquest espai de la ciutat.
Ampliació de serveis
Mataró estrenarà per primera vegada servei de wifi a totes les quatre platges de la ciutat. Serà gratuït i d’accés lliure per a tothom. També s’estrena el servei de consignes a la platja del Varador. Els tècnics municipals expliquen que a vegades han fet adjudicacions de serveis que no havien tirat endavant per manca d’ús, entre d’altres coses perquè el 70% d’usuaris són de la pròpia ciutat, i que per això han fet una nova adjudicació per aquest sistema de consignes. Tot això se suma al que ja tenen les diferents platges com Sant Simó (dutxa, socorrista, gandules, bars, restaurants, aparcament de bicis i lloc de socors), Callao (dutxes adaptades, lavabo, font, tennis taula, línia de vida, passera d’accés, jocs infantils i circuit esportiu), Varador (bany assistit, volei, bàsquet, futbol) i Ponent (lavabos, dutxes, font, bar, circuit esportiu, aparcament de bicis, socorrista, lloc de socors).
Espais esportius
Una altra de les novetats que hi haurà a les platges de Mataró és la presència de noves estructures per a la pràctica del fitness i altres activitats esportives. Està pendent instal·lar un d’aquests espais a la platja del Varador, mentre que a la zona de davant del TecnoCampus s’han col·locat ja un espai de salut per a gent gran i espai fitness per a tothom. També està previst que a la platja del Varador es renovin les porteries del camp de futbol que hi ha actualment.
Socorrisme i seguretat
El sistema de socorrisme canvia de concessió. Deixa d’estar en mans de Creu Roja, que no s’ha presentat al concurs i en el seu lloc se n’encarregarà Pro-activa. Entre les novetats d’aquest servei, als socorristes se’ls veu patrullar a peu de sorra i compten amb una moto aquàtica per a rescats que precisin de rapidesa. Àngel Remacha, director de Promoció Econòmica, explica que Creu Roja seguirà oferint el bany assistit de 10 a 18h a la platja del Varador. La platja de Mataró compta amb desfibril·ladors al Varador i Callao i també una connexió directa al112 i pulsadors amb connexió al mateix número a les dues altres platges, per alertar de qualsevol problema cardíac en el menor temps possible.
Neteja de platges
Remacha recalca la importància i freqüència que se li dona al servei de neteja perquè els 2,2km de platges estiguin netes durant la temporada alta. Entre l’1 de maig i el 15 de setembre hi ha servei diari de neteja tant amb tractor com amb operaris a peu, comptant amb més personal del que és habitual la resta de l’any. Però en temporada mitja, des de Setmana Santa a maig i del 15 de setembre a l’1 d’octubre es fa neteja de les platges quatre cops a la setmana. Des de 2016 que es va millorar el servei de neteja de la ciutat, platges incloses, també es contempla el fet que a la resta de l’any es netegi un cop a la setmana amb repassos el cap de setmana. L’equip tècnic municipal apunta que al sistema de brossa selectiva ja present a les platges els hi ha afegit uns indicadors perquè sigui més clar on ha d’anar cada rebuig.
Qualitat de la platja i de l'aigua
Les platges del Varador i del Callao compten amb el certificat Qu de Qualitat. Segons expliquen els tècnics, és una valoració que es dona quan els serveis que hi ha en aquell espai són de qualitat, a banda d’assegurar que es treballa en la millora dels mateixos per poder complaure les exigències dels usuaris. És un certificat diferenciador, ja que només la tenen aquells que poden acreditar serveis destacats. La qualitat de l’aigua, per la seva banda, va a càrrec de l’Agència Catalana de l’Aigua, que duu a terme tasques de vigilància en el control de les aigües del bany, seguiment de les proliferacions de fitoplàncton i observació i vigilància de la presència de meduses a les platges.
Activitats previstes
Des de fa temps es vol potenciar el front marítim com un espai ideal per desenvolupar activitats de tot tipus, però sobretot esportives. Entre les més properes i que ja estan confirmades hi haurà el Triatló Ciutat de Mataró, previst pel proper 27 de maig, una Jornada Esportiva Solidària per al 3 de juny i un Torneig de Volei Platja els dies 16 i 17 de juny. Ben a prop, el cap de setmana del 9 de juny, es durà a terme la Festa al Port i durant l’estiu s’esperen altres activitats, com les ja clàssiques Santes Esportives que sempre tenen una mirada a la platja de Mataró.