capgros.com/ACN

Teràpia telefònica per deixar de fumar

Un 11,5% dels pacients atesos per telèfon deixa de fumar, segons un estudi realitzat en un CAP de Mataró

Una trucada de telèfon és el doble d'efectiva que una visita al metge si es pretén deixar de fumar. Aquest és el resultat d'un estudi realitzar per l'Institut d'Investigació en Atenció Primària (IDIAP) Jordi Gol al Centre d'Atenció Primària (CAP) Ronda Prim de Mataró, on s'han tractat 248 pacients fumadors. Segons el resultat de la investigació, un 11,5% dels pacients atesos telefònicament han abandonat l'hàbit del tabac, mentre que només han deixat de fumar un 4,9% dels pacients que s'han adreçat presencialment a la consulta del metge. La investigadora Ingrid Roca ha explicat a l'ACN que el tractament telefònic consisteix en "motivar el pacient perquè decideixi per ell mateix que deixa de fumar".

"En una escala de l'1 al 10, quina seria la seva capacitat per deixar de fumar?", "Per què es posa aquesta nota?", "Per què no es posa un 1 si no es veu capaç de deixar-ho?", "Per què no es posa un 10 si s'hi veu amb cor?". Preguntes com aquestes formen part d'un test motivacional que s'ha realitzat per telèfon a pacients d'un ambulatori de Mataró amb l'objectiu que deixin de fumar.

És l'eina que ha fet servir un equip d'investigadors liderats per Ingrid Roca per a l'elaboració d'un estudi que demostra que la conversa telefònica és més efectiva que una visita rutinària al metge. Roca explica que cal parlar amb el pacient perquè "decideixi per ell mateix que deixa de fumar". Amb l'enquesta telefònica s'aconsegueix que el pacient "parli en veu alta, reflexioni i s'adoni que no és impossible".

L'estudi s'ha realitzat sobre 248 pacients fumadors del CAP Ronda Prim de Mataró. Cap d'ells, necessàriament, havia expressat al seu metge de capçalera el seu desig de deixar de fumar, però alguns d'ells han abandonat l'hàbit un any després d'iniciar-se la investigació. La principal conclusió és que una "intervenció motivacional" per telèfon és més efectiva que el control rutinari de les consultes.

Les dades revelen que un 11,5% dels fumadors atesos telefònicament han deixat de fumar després d'un any. I dels que encara fumen, un 32,8% ha disminuït notablement el seu consum de cigarretes. La incidència sobre els pacient, però, és encara més important, ja que un 37,7% dels fumadors atesos telefònicament ha deixat de fumar en algun moment del tractament.

En aquest sentit, la doctora Ingrid Roca destaca que la motivació dels pacients augmenta força amb aquest tractament, però lamenta que molta gent encara no hagi aconseguit abandonar l'hàbit. Tot i això, les dades són el doble de positives que les obtingudes amb les pràctiques de control habitual que es realitzen a les consultes. En aquests casos, només el 4,9% dels fumadors atesos ha aconseguit deixar de fumar.

Els responsables de l'estudi consideren que aquesta metodologia és perfectament compatible amb l'atenció primària tradicional, ja que es pot aplicar per corregir qualsevol canvi d'estil de vida no saludable, com el consum d'alcohol. Roca destaca, a més, que el mètode és d'aplicació "ràpida", més "accessible" pel pacient i més "pràctic" pel professional.

Etiquetes: