Una tortuga marina va intentar fer la posta d’ous a la platja de Sant Simó de Mataró, ahir diumenge dia 14. Un fet que fins fa pocs anys era molt poc habitual però que cada cop es repeteix més a la costa catalana, Mataró inclòs. En aquesta ocasió, però, l’animal va tornar al mar sense aconseguir-ho.
La tortuga va aparèixer a la platja de Sant Simó, de matinada. Els testimonis que la van veure expliquen que ho va fer gairebé al mateix punt on una tortuga de la mateixa espècie va fer un niu per a la posta d'ous, l'any 2018, un fet que llavors va generar una gran expectació. Aquest cop, però, l'animal no va poder fer la posta, possiblement per la presència de gent a l'entorn, i va acabar tornant a endinsar-se al Mediterrani. És possible, per tant, que sigui el mateix exemplar que fa sis anys, i que en les properes nits faci nous intents a alguna zona propera.
Les persones que van veure l'animal, que havien anat a fer un bany nocturn a Sant Simò, se'l van trobar cap a la 1 de la matinada, en un primer moment totalment enterrat en sorra quan intentava fer el niu per la posta. Tal i com cal fer en aquestes ocasions, expliquen que van trucar al 112, i van intentar no molestar-lo, malgrat que la tortuga ja els havia vist a ells, cosa que podria haver comportat que no es decidís a pondre els ous. Segons sembla, als entorns d'on ho estava fent ja hi havia dos mantells de sorra on prèviament hauria intentant pondre'ls.
Arran de l'avís a emergències, es va activar el protocol en cas d'avistament de tortugues marines, que implica el desplaçament al lloc dels fets, per encàrrec de la Generalitat, d'investigadors del Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic, experts en nidificació, per comprovar si hi ha niu. També van venir tècnics del CRAM per endur-se els ous en cas que n'hi haguessin, com a veterinaris i responsables del benestar en cas que hi hagin animals vius; i també hi van fer acte de presència la Policia Local. En aquesta ocasió, però, es va comprovar que no hi havia cap niu ni ous per protegir i per endur-se.
El protocol a seguir en aquests casos
Des de l’Ajuntament es recorda que, tal i com estableix el protocol de la Generalitat en aquests casos, si hi ha un avistament d’una tortuga marina o careta cal trucar al 112, el telèfon d’emergències. A més, és important intentar no destorbar l’animal, que no vegi que se l’està observant, ja que en cas contrari el més habitual és que no pugui fer la posta d’ous. Si se la fotografia, cosa que poden demanar els experts als testimonis, sobretot cal fer-ho sense flash.
Les tortugues marines poden posar ous a la costa catalana de juny a octubre. Solen posar-ne uns 100 per niu, i la incubació duran al voltant de 55 dies. Només una de cada 1.000 cries arribarà a adulta. En cas de trobar una femella, cal evitar tocar-la, molestar-la o portar-la a l’aigua, i tampoc posar-se davant del seu camp de visió.
Si el que es troben són una o més cries, cal respectar la protecció del niu, seguir les instruccions que es donen per telèfon de la mà d’experts quan es truca al 112, i mirar al voltant per comprovar si no hi ha cries perdudes. En cas de trobar rastres, quelcom que pot passar tant de dia com de nit, és important no trepitjar-lo i intentar que ningú ho faci.
En el passat ja s’han viscut episodis similars a la costa del Maresme. En el cas de Mataró, una gran tortuga marina va fer la posta d'ous a la platja de Sant Simó l’any 2018, al mateix punt, i durant més d’un mes va caldre protegir el niu fins que les cries van eclosionar. A Arenys es va viure un capítol similar l’any 2021, quan una tortuga va posar 142 ous.